Készült: 2020.08.04.02:56:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

232. ülésnap, 125. felszólalás
Felszólaló Tuzson Bence (Fidesz)
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 4:07

Felszólalások:  <<  125  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TUZSON BENCE, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Elnök úr, köszönöm szépen a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Tudja, azt gondolom, hogy érdemes egy kicsit az időben visszamenni, mert azért volt olyan időszak, méghozzá az önök kormányzásának időszaka, amikor 84 milliárd forintot költöttek önök kormányzati propagandára. 84 milliárd forintot. Hatalmas összeget, és talán nem is az összeg a legfontosabb e tekintetben, mert nagyon sok pénz nagyon sok helyre elment, beszélhetnénk itt például a 4-es metró kérdéséről, amit most jelen pillanatban éppen vizsgálnak; nagyon sok helyre elment pénz, de a legfontosabb az, hogy vajon mire költötték önök ezeket a pénzeket. Ugyanis önök, mondjuk, a vizitdíj reklámozására költötték ezeket a pénzeket, vagy pedig költötték ezeket a pénzeket a kórházi napidíjnak vagy a pannon pumának a reklámozására.

És azért itt meg kell állnunk egy pillanatra, mert volt egyetlenegy olyan komoly kampány, egy nagyon komoly kampány, amelyre szintén nagyon sok pénzt költöttek el, ez pedig az az időszak volt, amikor Magyarországon egy népszavazás volt, méghozzá abban a kérdésben, hogy a határon túli magyaroknak megadjuk-e a magyar állampolgárságot. Én azt gondolom, hogy minden pénzköltésnél sokkal veszélyesebb az, ha a nemzettel, a nemzet érdekeivel ellentétben, magyar emberek ellen kampányolnak önök, és arra költik a pénzt, az adófizetők pénzét, amelyik pénzből magyar emberek ellen, a magyar állampolgárság ellen kampányoltak.

És azért van egy nagyon fontos dolog, hogyha arról beszélünk, hogy Magyarországon kampányt kell indítani, kormányzati tájékoztatást kell indítani, akkor arról is beszélnünk kell, hogy mindig vannak olyan kérdések egy ország életében, amely kérdésben meg kell kérdezni az embereknek a véleményét. Időről időre előállnak olyan kérdések, amelyek nem egy, hanem 5-10, akár 50 vagy 200 évre is meghatározzák egy ország sorsát. Ilyen kérdés például a bevándorlás kérdése. Ilyenkor meg kell kérdezni az embereket, és ha megkérdezzük az embereket, akkor bizony tájékoztatni is kell az embereket, tájékoztatni kell őket arról a lehetőségről, hogy megszólalhatnak, elmondhatják a véleményüket. Így volt ez egyébként a népszavazási kampány esetében is, és így volt ez a mostani nemzeti konzultáció esetében. Nem véletlen, hogy ennek is köszönhetően egy népszavazás esetén 3 millió 300 ezer ember el is mondta a véleményét, és most a mostani nemzeti konzultációban ‑ minden idők legsikeresebb nemzeti konzultációjáról beszélünk ‑ 1 millió 700 ezer ember mondhatta el a véleményét ebben a kérdésben. Mert ha történelmi kérdésekről beszélünk, olyan kérdésekről, amelyekben a választások során az emberek még nem foglalhattak állást, bizony érdemes megkérdezni az emberek véleményét. Mert egy ország politikája csak akkor lehet sikeres, ha az a politika az emberek véleményén alapul. Ekkor képes egy kormányzat, ekkor képes a politika képviselni akár kint Brüsszelben, de akár Magyarországon az embereknek a véleményét.

Tudja, ezeket a kampányokat a kormányzat mindig ügynökségeken keresztül intézi, két fontos elvárással. Az egyik, hogy a lehető legszélesebb körű legyen ez a tájékoztatás, a másik ilyen kérdés, hogy a lehető legtöbb embert érje el ez a tájékoztatás. És tudja, mind a két kampányunk, amelyeket az előbb idéztem, 90 százalék fölötti eléréssel rendelkező kampány volt, tehát ilyen szempontból ennek a szakmai elvárásnak megfeleltek ezek a kampányok. Erre szeretnénk a későbbiekben is törekedni, mert ha olyan kérdésekről van szó, amelyek egy nemzet szempontjából fontosak, bizony tájékoztatni is kell az embereket. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Felszólalások:  <<  125  >>    Ülésnap adatai