Készült: 2020.08.11.21:20:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

276. ülésnap (2005.12.05.), 203. felszólalás
Felszólaló Dr. Göncz Kinga
Beosztás ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Expozé
Videó/Felszólalás ideje 1:55


Felszólalások:  Előző  203  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GÖNCZ KINGA ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az egyezmény legfőbb célja, hogy kiteljesítse a gyermeki jogokat; komplex módon szabályozza a szülői felelősséggel és a gyerekvédelmi intézkedésekkel kapcsolatos ügyekben a joghatósági, az alkalmazandó jogra vonatkozó kérdéseket és a határozatok elismerésének és végrehajtásának feltételeit.

A kormány döntött az egyezmény aláírásáról, és 2005. július 4-én sor került az aláírásra. Az egyezmény rendelkezései törvényhozási tárgykörbe tartoznak, ezért kötelező hatályának elismeréséről az Országgyűlésnek kell döntenie. A megerősítő okiratot az Európai Unió tagállamai majd együttesen helyezik letétbe, erre tehát a többi tagállammal együtt kerül majd sor.

Az egyezményben meghatározott szülői felelősség a gyermek személyével és vagyonával kapcsolatos jogok és kötelezettségek összességét jelenti. A fogalom magában foglalja a szülői felügyeletet, a gyermekkel való kapcsolattartást, de kiterjed a gyámságra, a gyermek nevelőszülőknél vagy gyermekotthonban való elhelyezésére, valamint a gyermek személyének és vagyonának védelmével kapcsolatos minden intézkedésre.

Az egyezmény jogrendünkbe iktatásával elkerülhető, hogy ugyanabban az ügyben több államban folytassanak eljárást, és esetleg egymással összeegyeztethetetlen intézkedések vagy határozatok meghozatalára kerüljön sor.

Az egyezmény végrehajtásához központi hatóságot kell kijelölni. Magyarországon az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium fogja ellátni a központi hatóság feladatait. Az egyezményhez való csatlakozás olyan problémákra jelent megoldást, amikor nemzetközi együttműködésre van szükség.

Köszönöm a szót. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  203  Következő    Ülésnap adatai