Készült: 2020.02.17.08:05:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

63. ülésnap, 106. felszólalás
Felszólaló Bodó Sándor (Fidesz)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás Pénzügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:06

Felszólalások:  <<  106  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BODÓ SÁNDOR pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Képviselő Úr! A munkavédelmi hatóság által közzétett adatokból egyértelműen látható, hogy a súlyos munkabalesetek száma évek óta 170 körül alakul Magyarországon, mindez a foglalkoztatás folyamatos bővülése ellenére van így. A tavalyi évre vonatkozó adatok szerint a szabálytalan munkáltatók aránya csökkent, ami a munkakörülmények javulására utal. Képviselő úr nem tett említést arról a tényről, hogy tavaly 15 százalékkal, azaz 40 ezerrel több munkavállaló munkakörülményeit vizsgálták kollégáink. A munkavédelmi hatósághoz érkező panaszok és közérdekű bejelentések száma szintén csökkent 14 százalékkal. Az ellenőrzések akadályozása csak eseti jelleggel fordult elő, és a hatóság minden ilyen esetben is lefolytatta a vizsgálatot. Tavaly több mint 18 ezer döntést hozott a hatóság az ellenőrzései során, amellyel csaknem 74 ezer szabálytalanság felszámolására tett intézkedést. 550 esetben bírság kiszabására is sor került, és az ellenőrzés mellett nagyon fontosnak vélem, hogy tanácsadással is segített, több mint 7 ezer kérdést válaszolt meg.

(13.40)

A munkakörülmények javításáért a kormány számos intézkedést tett, amelyek közül az egyik legfontosabb a munkavédelmi stratégia, amelyet először a Fidesz-kormányzat alkotott 2001-ben, azonban a munkavédelem országos programját az MSZP-s kormányzat nem valósította meg. 2016-ban ismét stratégiába foglaltuk a munkavédelem fejlesztését érintő célkitűzéseket, amit a kormány 2016-ban ki is hirdetett. A munkavédelem nemzeti politikájában 2022-ig meghatározott feladatok célja tehát, hogy ezek az eredmények hozzájáruljanak a munkakörülmények javításához.

Természetesen az államnak fontos szerepe van abban, hogy elősegítse a munkavédelmi előírások végrehajtását, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a munkavédelmi törvény és a vonatkozó uniós irányelv értelmében a munkáltató felelős az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés körülményeinek megvalósításáért. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  106  >>    Ülésnap adatai