Készült: 2020.11.29.20:37:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

162. ülésnap (2008.10.07.), 26. felszólalás
Felszólaló Dr. Szabóné Müller Timea (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Emberi jogi bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:24


Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZABÓNÉ MÜLLER TIMEA, az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága a 2008. szeptember 30-ai ülésén a törvényjavaslatot megvitatta, azt 10 igen szavazattal általános vitára alkalmasnak találta.

Az előterjesztő képviselője a benyújtott törvényjavaslatot három fő gondolatkör köré csoportosítva ismertette. Kihangsúlyozta, hogy a tervezet, a változtatások magát a konstrukciót, az alapvető célkitűzéseket, az NCA szerkezetét nem érintik. Érintik viszont a támogatásra jogosult szervezetek felülvizsgálatát, amely összhangban van az NCA alapfilozófiájával, hogy a klasszikus civil szervezeteket szeretné támogatni. A jogorvoslat bővítése és az összeférhetetlenségi szabályok ismertetése mellett még komolyabb vita alakult ki a működőképesség érdekében a különböző testületek létszámcsökkentéséről, és a rendszer folyamatos megújulásaként a kollégiumi, illetve a tanácstagoknak két ciklusban maximalizálja az eltölthető időt.

A bizottsági tagok többsége egyetértett abban, hogy a törvénymódosításra megérett az idő. A javaslat a rendszer hatékonyságának és átláthatóságának előmozdítását szolgálja, valamint a gyakorlati tapasztalatok érvényesítését és bedolgozását.

Konkrét kérdésekben komolyabb vita bontakozott ki, de ezek többsége nem a törvényt szabályozza. Mindkét oldal részéről elhangzott, hogy jó lenne emiatt egy ötpárti egyeztetést kezdeményezni, ahol az érintett civil szervezetek bevonásával megvitatásra kerülnek a vitatott kérdések annak érdekében, hogy egy konszenzusos, a civil szervezetek érdekeinek is megfelelő törvény- és - miután említettem, hogy nem csak a törvénnyel voltak problémák - szükség szerint rendeletmódosítások is születhessenek.

Összességében még egyszer: a bizottság megtárgyalta és azt általános vitára alkalmasnak találta.

Köszönöm. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)
Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai