Készült: 2020.07.07.21:21:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

205. ülésnap (2005.03.08.), 222. felszólalás
Felszólaló Burány Sándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:26


Felszólalások:  Előző  222  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Répássy képviselő úr hozzászólására szeretnék visszatérni, annál is inkább, mert ez a hozzászólás már kicsit közelebb visz bennünket ahhoz a lényeghez, amitől Kosztolányi képviselő úr szeretne bennünket eltávolítani zavaros fejtegetéseivel.

Beszéljünk tehát akkor a lényegről egy kicsit! A kettőnk közötti véleménykülönbség, képviselő úr, abban van, hogy mi nem tekintjük ezt az adatállományt egy olyan adatállománynak, amelynek minden egyes eleme morálisan káros azok számára, akik érintettek benne megfigyelőként, kapcsolattartóként, tartó tisztként. Éppen úgy gondoljuk, hogy ezt a tevékenységet azért kell megismerhetővé tenni, mert majdnem minden egyes egyedi eset a maga egyediségében ismerhető meg, és minősíthető, amennyiben valaki veszi a bátorságot, hogy ezt minősítse.

Egyébként azért nincs különbségtétel ebből a szempontból a javaslatunkban, mert úgy gondoljuk, ha már egyszer felnyílt az a vita 2002-ben, hogy az állambiztonsági szolgálatokkal összefüggésben nem csak III/III-as csoportfőnökségről és ügynökökről beszélünk, akkor derüljön ki a teljes állambiztonsági múlttal kapcsolatban, és aki úgy gondolja, ez alapján véleményt akar alkotni, ezt megtehesse. Ezt célozza a törvényjavaslat.

Azt a határvonalat egyébként azért húztuk meg ott, mert ebben kivételesen Kövér Lászlóval, az ön képviselőtársával tökéletesen egyetértek, hogy a mai nemzetbiztonsági érdekek nem veszélyeztethetők. Van egy ellentét a múlt megismerésének szándéka és mai nemzetbiztonsági érdekek között, tagadhatatlanul létezik ez az ellentét. Ez az ellentét abból fakad, hogy a rendszerváltás idején, ahogy az államigazgatásban is volt egy jogfolytonosság, a szolgálatoknál is volt egy jogfolytonosság, a szolgálatok mai állományának jelentős része még a rendszerváltás előtt kezdte szakmai pályafutását. Ilyen értelemben azokon a pontokon, ahol ez a két érdek ütközik, a múlt megismerésének egyébként nemes szándéka és a mai nemzetbiztonsági érdek, ott kénytelenek vagyunk a mai nemzetbiztonsági érdeket az ön párttársával, Kövér Lászlóval hasonló módon megítélni és előbbre sorolni, éppen azért, mert a mai szolgálatok, a köztársaság nemzetbiztonsági szolgálatainak a szétverése nem lehet cél még akkor sem, ha egyébként a múlt megismerését igyekszünk lehetővé tenni annyira, amennyire az csak lehetséges.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiból.)
Felszólalások:  Előző  222  Következő    Ülésnap adatai