Készült: 2020.07.04.21:42:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

205. ülésnap (2005.03.08.), 214. felszólalás
Felszólaló Burány Sándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:19


Felszólalások:  Előző  214  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Köszönöm, elnök asszony, a szót. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Csábító, hogy mint az egyik előterjesztő, a vitának több eleméhez is hozzászóljak. Engedjék meg, hogy egy kétperces hozzászólás erejéig egyetlen elemével foglalkozzam.

Répássy képviselő úr azt mondta, hogy az állambiztonsági szolgálatok tevékenysége morálisan elítélendő, tehát mindenki, aki ott dolgozott, akinek munkája e céghez kötődött, az morálisan elítélhető, és az effajta lista, amely erről a tevékenységről szól, nem más, mint egy szégyenlista. Nos, én nem osztom képviselő úr megítélését sem és a bátorságát sem, ahogy ismeretlen eseteket megítél, és ez alapján emberi sorsokat minősít. Amikor történészek vagy jogászok beszélnek Magyarországról, akkor van, hogy azt mondják - éppen mikor melyik történelmi korról beszélünk -, hogy magyar királyság, vagy azt mondják, hogy Magyar Népköztársaság, vagy azt mondják, hogy Magyar Köztársaság. Az emberek túlnyomó többsége számára pedig egyszerűen egy szóval fejezhető ki mindez: haza. És én hiszem azt, képviselő úr, hogy a haza fogalma, ahogy túlélt királyságokat, túlélte a kommunizmust is, rendszerfüggetlen fogalom, amíg Magyarország létezik. Éppen ezért különbséget kell tennünk olyan tevékenység között, ami belpolitikai besúgási tevékenység volt, a pártállam idején a pártállam nézeteivel egyet nem értők véleményét gyűjtötte és azokról készült jelentés, és különbséget kell tenni kémelhárítók és hírszerzők között, akik Magyarország számára szereztek fontos információkat, vagy Magyarországot, ha úgy tetszik, a hazát védték idegen informátorok elől. Ezért sommásnak tartok minden ilyen összemosást.

A törvényjavaslatunk egyik eredménye megítélésem szerint pontosan az lesz, hogy ezeket a különbségeket majd a tények ismeretében, képviselő úr, pontosan meg lehet tenni.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  214  Következő    Ülésnap adatai