Készült: 2020.09.21.08:46:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

226. ülésnap (2001.09.26.), 14. felszólalás
Felszólaló Molnár Oszkár (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Gazdasági bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 3:25


Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MOLNÁR OSZKÁR, a gazdasági bizottság előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A gazdasági bizottság a múlt heti ülésén megtárgyalta a pénzügyeket szabályozó egyes törvények módosítására benyújtott T/5001. számú törvényjavaslatot. A benyújtott törvényjavaslatot a bizottság többsége támogatta.

A bizottsági vitában ellenzéki képviselőtársaink is elmondták, hogy a benyújtott törvényjavaslatot, illetve a 16 törvénymódosítás többségét külön-külön ugyan támogatnák, így egyben viszont nem tudják támogatni. Az viszont nem kétséges, azt hiszem, előttünk, hogy amennyiben a Pénzügyminisztérium külön-külön terjesztette volna be a 16 törvénymódosítást, ellenzéki képviselőtársaink valami más indokot találtak volna arra vonatkozóan, miért nem támogatják azokat.

Mostani hozzászólásomban kettőt szeretnék kiemelni az előttünk lévő módosításokból. Az egyik a nyugdíjak adómentessége. Nyilvánvaló, minden politikai erő és párt egyik fontos célja a nyugdíjas-társadalom megnyerése, azt hiszem, ez így természetes. A különbség csupán abban áll a mostani és az előző kormány között, hogy míg az előző kormány idejében a nyugdíjak reálértéke jelentős mértékben csökkent, addig a polgári kormány hivatalba lépése óta a nyugdíjak reálértéke jelentős mértékben emelkedett. Jellemző az ellenzék csak szavakban megmutatkozó nyugdíjasbarát politikájára, hogy miközben miniszterelnök-jelöltjük soha nem látott nyugdíjemeléseket ígérget, az állítólag a nyugdíjasoktól ellopott 52 milliárd visszaadását ígéri a nyugdíjasoknak (Közbeszólás az MSZP-frakció soraiból.), addig ellenzéki képviselőtársaink nem támogatják a kormány azon szándékot, hogy 2002. január 1-jétől a nyugdíj mellett munkát vállaló nyugdíjasoknak a nyugdíjukat ne kelljen összevonniuk az egyéb jövedelmükkel, tehát a nyugdíjak adómentesek legyenek. (Közbeszólások az MSZP-frakció soraiból.)

A másik téma, amihez hozzá szeretnék szólni, a lakáshitelkamathoz kapcsolódó adókedvezmény átalakítása. A kormány otthonteremtési programjának folytatását szolgáló javaslat szerint az új lakások megvásárlásához, építéséhez, építtetéséhez, valamint a meglévő lakások jelentős bővítéséhez kapcsolódó hitel esetében emelkedik az adókedvezmény mértéke. Ennek megfelelően a magánszemélyek az említett feltételeknek megfelelő hitelre fizetett törlesztő részlet 40 százalékának megfelelő összegű adókedvezményt vehetnek igénybe, amelynek összege évente legfeljebb 240 ezer forint lehet, az eddigi 30 ezer forint helyett. Ez is egy nagyon-nagyon kedvező változás az eddigiekhez képest, ellenzéki képviselőtársaink azonban a bizottsági ülés alapján, a vitában elhangzottak alapján például ezt a módosítást sem óhajtják támogatni.

Köszönöm szépen, elnök asszony. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai