Készült: 2020.09.21.08:06:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

178. ülésnap (2000.12.04.), 283. felszólalás
Felszólaló Molnár Oszkár (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:02


Felszólalások:  Előző  283  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MOLNÁR OSZKÁR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A gazdasági reklámtevékenységről szóló törvényt módosító törvényjavaslattal kapcsolatban szeretném leszögezni, hogy elsősorban az összehasonlító és megtévesztő reklámozásra vonatkozó uniós szabályok átvételét szolgálja, és alapvetően egy átgondolt, jól előkészített szabályozást tartalmaz.

Ugyanakkor a törvényjavaslat további pontosítása, a fogyasztók védelme, valamint a jogharmonizáció jobb megvalósítása érdekében, továbbá a közerkölcs védelme céljából módosító javaslatok kerültek benyújtásra. Az összehasonlító és megtévesztő reklámozás szabályaihoz benyújtott pontosító, valamint a jogharmonizáció jobb megvalósítását és a jogalkalmazást elősegítő javaslatok sorolhatók ebbe az első szakaszba.

Az első témakörben az összehasonlító és a megtévesztő reklámok szabályozásával kapcsolatban: a T/3263/54. számon benyújtott módosító javaslatom az összehasonlító reklám definícióját kívánja pontosítani. A pontosítás azért szükséges, mert a jelenleg is szűk definíció miatt az olyan reklám, amelyben a reklámozottól eltérő rendeltetésű áruval történik összehasonlítás, nem minősül összehasonlító reklámnak, így az arra vonatkozó szabályok nem alkalmazhatóak. Ugyanakkor az európai közösségi jog és a hazai fogyasztók védelme egyaránt megkívánja, hogy az ilyen, például az "egy farmer árából most mobiltelefont vásárolhatsz" típusú reklámok tiltottak legyenek.

A magánemberek ingatlan-apróhirdetéseivel kapcsolatos a T/3263/45. számú módosító javaslat, amely a törvényjavaslat szövegében pontosítja, hogy meghatározott különleges tájékoztatás és írásbeli tájékoztató mellékelési kötelezettsége csak a time-sharing ingatlanok reklámjaira vonatkozzon. E módosítás azért szükséges, hogy az ingatlan-apróhirdetések feladóira a törvény ne rójon ki felesleges, súlyos többletköltséggel járó kötelezettséget.

A tisztességes verseny és a fogyasztók védelme egyaránt indokolja, hogy a más vállalkozás jó hírnevéből adódó tisztességtelen előnyszerzést, az Európai Unió jogával összhangban, megtiltsuk az összehasonlító reklámozás során. E tilalmat valósítja meg a T/3263/15. számú módosító javaslat.

Szövegpontosítást tartalmaz a T/3263/47. számú módosító javaslat, amely egyértelművé teszi, hogy az összehasonlító reklámoknak nem kötelező eleme az ár-összehasonlítás, de ha a reklámozó ár-összehasonlítást alkalmaz, köteles azt tárgyilagosan megtenni.

A T/3263/17. számú módosító javaslatom - az összehasonlító reklám szabályairól szóló irányelvvel összhangban - konkretizálja, hogy a különleges ajánlattal kapcsolatos összehasonlító reklámban kötelező az ajánlat tartalmának részletes, pontos feltüntetése. Így elkerülhető az, hogy például a nem összehasonlító, de általános leértékelésre vonatkozó rádióreklámban a fogyasztó feldolgozhatatlan, zavaros adatdömpinget kapjon.

Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  283  Következő    Ülésnap adatai