Készült: 2020.03.28.20:12:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

257. ülésnap (2005.10.24.), 63. felszólalás
Felszólaló Dr. Vitányi István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:16


Felszólalások:  Előző  63  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VITÁNYI ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Egyre többen teszik fel a kérdést, hogy miképpen is lehet kirobbanóan sikeres a gazdaság, ha nő a munkanélküliek száma. Az is sokaknak szemet szúr mostanában, hogy miképpen beszélhetnek bátorságról, biztonságról, igazságosságról a szocialisták, miközben gyáván, sunyi módon szegik meg ígéreteiket, amelyekből 2002 óta eddig 619 hangzott el. Bizony mindez azt jelenti, hogy a súlyos gondokért, a gazdaság válságáért a feladatára teljesen alkalmatlan Gyurcsány Ferenc és kormánya a felelős.

Nézzünk egy példát az egyre sokasodó problémákból! A választókörzetemhez tartozó települések polgármesterei felháborodva kerestek meg azzal, hogy a már elnyert, 2005-re járó pályázati pénzeiket az idén nem fizeti ki a kormány. Esztár község például a megállapodás szerint 11 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert 2005-ben a gondozási központ konyhájának felújítására. A munkát ez év augusztusában befejezték. Eddig a Kincstár csupán 5,4 millió forintot fizetett ki, a fennmaradó 5,6 millió forint érkezésére ígéretet kaptak.

A feketeleves azonban csak ekkor következett. A polgármestert berendelték a fejlesztési ügynökségre, ahol a hivatalos emberek közölték vele, hogy minden pályázati pénz kifizetését leállította a kormány, s ha tetszik, ha nem, 2005-ben már nem is kapják meg a még hiányzó 5,6 millió forintot. Az Észak-alföldi Regionális Ügynökség szakemberei szépen megkérték a polgármestert, hogy tudatosítsa a vállalkozóval, bizony nem lát ebben az évben már egy fillért sem az általa elvégzett munkáért, ráadásul tekintsen el a kamatoktól is. Annyit tanácsként elmondtak, hogy a település vegyen fel esetleg hitelt, abból fizesse ki a vállalkozót, ám a hitel kamatait senki sem fogja megtéríteni.

Információink szerint hasonló eljárásban volt része az elmúlt hetekben a környék 45 polgármesterének. Hogy mi az oka a kormány fizetésképtelenségének, mikor dübörög a gazdaság, nagy a jólét és kirobbanó a siker? No persze az, hogy ebből egy szó sem igaz, mármint a dübörgő gazdaságból. A valóságban a felújításokat becsülettel elvégző vállalkozó, az általa foglalkoztatott dolgozók nem kapják meg a nekik járó fizetséget. Ez lenne tehát a gyakorlatban a gyurcsányi bátorság, igazságosság? Több szerénységet, kevesebb nagyotmondást, s handabandázás helyett végre felelős, cselekvő kormányzást várnak az emberek.

Tisztelt Államtitkár Úr! Miközben Gyurcsány Ferenc szerint dübörög a gazdaság, kirobbanó a siker, hogyan lehet az, hogy a fejlesztési ügynökség nem fizeti ki az önkormányzatok részére a nekik járó pályázati pénzeket? Miközben Gyurcsány Ferenc szerint minket irigyelnek a spanyolok, franciák, németek, olaszok, hogyan fordulhat elő, hogy a kormány hibájából több vállalkozó (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) nem tud munkabért fizetni a dolgozóknak a már elvégzett munkáért?

Kérem, álljon a sarkára és hajtsa be (Az elnök kikapcsolja a mikrofonját.) Gyurcsány Ferencen a településeknek ez évben járó pályázati pénzeket! (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  63  Következő    Ülésnap adatai