Készült: 2021.09.23.07:28:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

154. ülésnap (2004.05.24.), 60. felszólalás
Felszólaló Dr. Németh Imre (MSZP)
Beosztás földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:15


Felszólalások:  Előző  60  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Ha röviden kellene válaszolnom, akkor azt kell mondanom, hogy téves információkból téves következtetésekre lehet jutni. A szocialista kormány ugyanis nem allergiás a parlagfűre, illetve a parlagfűre nem allergiás, ugyanis cselekszik a kiirtása érdekében. Akkor lehetetlenítettünk volna el egy ilyen programot, képviselő asszony, ha önök négy év alatt legalább valamit tettek volna az ügy megoldásra érdekében (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Hol a pénz?), de az égvilágon semmit nem tettek ennek érdekében. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Eltelt már két év! - Hol a pénz?) Először történik összehangolt cselekvés a parlagfűprobléma megoldása érdekében, amely nem egyik évről a másikra alakul ki, bár úgy gondolom, érdemes az okokra is egy mondatot elmondani. A magyarországi pollenterhelés az átgondolatlan birtokpolitika eredménye, hölgyeim és uraim, annak a kárpótlásnak az eredménye, amelyben önök a gazdáktól féltették a termőföldet, és több millió parcellát hoztak létre Magyarországon, amelynek egy jelentős részét nem művelik. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Hol a pénz?) A probléma megoldása érdekében tehát összehangolt cselekvésre van szükség az állampolgárok, a gazdák, az önkormányzatok és a kormányzat részéről.

Kérdezik képviselőtársaim, hogy hol a pénz. Nézzük akkor a tényeket, hol a pénz! Valóban, az állampolgárok 2003-ban a népegészségügyi programra és a parlagfűirtásra az adójuk 1 százalékát átirányíthatták; összesen 835 millió forintot ajánlottak fel ilyen célra. Az Országgyűlés 126/2003-as határozata értelmében parlagfű-mentesítésre ebből 500 millió forint fordítható. Ehhez az FVM a saját költségvetéséből még 200 millió forintot hozzátesz, tehát az idei esztendőben 700 millió forint áll rendelkezésre parlagfű-mentesítésre az önök négy éven keresztüli nullájával szemben, képviselő asszony.

(14.40)

Az FVM koordinálásával elkészült 2004-re az intézkedési terv, amelyet a gazdasági kabinet elfogadott. A 700 millió forint ennek megfelelően felosztásra került. Ebből 223 millió forintot a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium részére átutaltunk, amely a mai napon tette föl a honlapjára azt a pályázati felhívást, melynek értelmében a közmunkásokat is igénybe kívánjuk venni a parlagfűirtás tekintetében.

Ezen túl a növényvédelmi közérdekű védekezésre 340 millió forintot szánunk. Szeretném azonban megemlíteni, hogy az idei év az első év, amikor az európai uniós támogatási feltételek szerint Magyarországon 4 millió 355 ezer hektáron szigorúan a helyszínen leellenőrzik azt, hogy a gazdálkodók betartják-e a jó mezőgazdasági és környezeti állapotnak megfelelő előírásokat. De azt is szeretném hozzátenni, hogy a parlagfű nem a művelt területeken gyarapszik, hanem az elhagyott területeken, az utak szélén, amelyet megbolygattak, hisz ha végleg parlagon hagynak egy területet, három-négy év után már a parlagfű sem tud nőni.

Úgy gondolom, hogy a többi forrást is olyan célokra fordítja a kormány, amelyek mind lehetővé teszik a hathatós intézkedéseket. Felhívást tettünk közzé minden egyes földtulajdonos, telektulajdonos részére, aki köteles a védekezést elvégezni; ha ezt nem teszi meg, a közérdekű védekezésben mi szolgáltatóval elvégeztetjük az ő költségükre.

Képviselő Asszony! Tehát az idei évben a miniszterelnök úr ígéretének megfelelően (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) már érdemi intézkedések történnek az ügyben.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  60  Következő    Ülésnap adatai