Készült: 2021.05.06.05:01:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

176. ülésnap (2020.12.15.), 48. felszólalás
Felszólaló Dr. Varga László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:49


Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! E jogszabály általános vitája egy kései órán zajlott itt az Országgyűlésben néhány hete, szokatlanul konstruktív hangulatban ahhoz képest, amilyen parázs viták szoktak lenni. Valóban elhangzott az is, hogy a 2004-es törvénynek tulajdonképpen az újragondolásáról van szó. Nagyon sok praktikus és előremutató döntés is van ebben a jogszabályban, ilyen javaslatokat is tartalmaz.

(12.20)

Természetesen az is időnként fontos kodifikációs szempont, hogy egyébként egy sokszor módosított jogszabályt lehet, hogy egy idő után jobb egészében átnézni és egy újat elfogadni ehelyett. Akkor elmondtam, hogy milyen előremutató dolgokat látunk, és természetesen a módosító indítványokat vizsgálja meg a minisztérium. Egyébként már a vita közben is az a hangulat volt érezhető, hogy ez egy új kodifikáció, egységes dolog, és tulajdonképpen innentől ennek a módosítgatása nyilván megkerülhető, nem lesz majd szükséges.

Ehhez képest  és erről kérdezném is miniszter urat  az elmúlt héten látott napvilágot egy olyan sajtóinformáció, ami arról szól, hogy mégiscsak lesz további módosítása ennek a majdan elfogadandó, holnap elviekben itt többséget kapó jogszabálynak. Egészen konkrétan ez érinti a megyémet, ezért kérdezek rá erre: Tokaj kérdését érinti, Tokajt érinti. A sajtóinformációk arról szólnak, hogy a síkvidéken termelők és a hegyen termelők elválasztása történhet meg egy későbbi, várhatóan tavaszi módosítással, ami kifejezetten hátrányos helyzetbe hozza a síkvidéken termelőket.

Sok negatív hírről hallhattunk az elmúlt években Tokaj kapcsán sajnos. Szerintem mindannyiunk közös érdeke lenne az, hogy csak pozitív hírek jöjjenek a térségből. Ez a termelők érdeke is, az ország érdeke is, azért egy hungarikumról beszélünk, tehát nem mindegy, hogy mi történik a tokajival.

Nagyon sok termelő meg van ijedve, és ezt hallom, hogy mi lesz a jövő, és azt gondolom, hogy nem jó az, hogy egyébként akkor ezek szerint újra és újra módosításra fog kerülni a jogszabály. (Dr. Nagy István felé: ) Csóválja a fejét miniszter úr, ez biztat engem egy picit azért.

Összefoglalva: én tehát arra kérem a miniszter urat, hogy próbáljunk meg lépéseket tenni egy közösen támogatható, szőlészetről és borászatról szóló törvényi háttér érdekében, olyan törvényi háttér érdekében, ami nem a NER-lovagokat szolgálja. Mert itt a sajtóértesülések erről is szólnak, hogy a Tokaj környéki módosítások a NER-lovagok érdekeit fogják szolgálni. Én ezt nem szeretném, hogy így legyen. Én minden termelő érdekét szeretném szolgálni a döntésemmel, és erre fogom kérni a frakciónkat is, hogy a helyi termelők érdekeit szolgáljuk.

Szóval, röviden összefoglalva, miniszter úr, arra kérem, hogy nyugtassa meg a tokaji termelőket, és válaszolja meg azoknak a környező településeken is termelést folytatóknak az aggályait és aggodalmait, amikről az elmúlt héten hallhattunk. Köszönöm, elnök úr.
Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai