Készült: 2020.10.29.00:50:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

19. ülésnap (2018.07.17.), 32. felszólalás
Felszólaló Vargha Tamás (Fidesz)
Beosztás Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:13


Felszólalások:  Előző  32  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARGHA TAMÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szeretnék mindannyiunk emlékezetébe idézni néhány számot. Létezik a brit védelmi minisztériumnak és a NATO-nak is egy becslése, amely szerint csak az afrikai, szubszaharai, a Szahara alatti régióból, övezetből 20-25 millió ember készül elhagyni hazáját és indulni Európa felé. De magának az ENSZ-nek a legkonzervatívabb becslése is 30-35 millió emberről beszél, aki Afrikából és a Közel-Keletről elindulhat. Más számítások szerint ez a szám 50-60 millió, és akkor még a későbbi időszakról nem is beszéltünk.Ez a globális migrációs csomag, amelyről képviselő úr beszélt, és amelynek az első szövegváltozatát február 5-én kezdték megalkotni, egy nagyon kiegyensúlyozatlan és rendkívül veszélyes dokumentum. Veszélyes, mert a migrációt pozitív, hasznos és megállíthatatlan folyamatnak írja le, és ami még veszélyesebb, olyan kötelezettségeket írna elő a tagállamoknak, amelyeket  ahogy képviselő úr is fogalmazott  meghívásként értelmezhetnének azok a migránsok, akik el kívánnak indulni Európa felé, és ez újabb migrációs bevándorlási hullámot generál.

Csak három veszélyes megállapítás a dokumentumból: minden országnak az állampolgárokkal megegyező szolgáltatásokat kellene biztosítani a migránsok számára. Folyamatos információellátást és állandó kommunikációs lehetőséget kell biztosítani a migránsoknak. Indulásuk előtt és érkezésük után a migránsok számára képzéseket kell biztosítani. Ez azt jelentené, hogy egy évtizedek óta Magyarországon dolgozó és adót fizető magyar emberre és egy határsértéssel érkező illegális migránsra ugyanazok a szabályok vonatkoznának és ugyanazokra a szolgáltatásokra lenne jogosult. Ez a mi számunkra, Magyarország számára elfogadhatatlan, Magyarország ilyen rendelkezéseket soha nem fog elfogadni.

A legfontosabb és legveszélyesebb, hogy a korábbi állításokkal ellentétben ez a globális migrációs csomag egy hivatkozási pont lenne, amely beépülne a nemzetközi jogalkotásba, és pontosan ezért írja elő, hogy minden országnak saját nemzeti programot kell kidolgozni a csomag intézkedéseinek alkalmazására és végrehajtására. Jól ismerjük ezt az Európai Unió gyakorlatából, a kvótákkal kapcsolatban ugyanezt a játékot játszották el.

Felvetődött, hogy Magyarország az Egyesült Államokhoz hasonlóan, az amerikai döntéshez hasonlóan a tárgyalási folyamatból kilépjen, akkor azonban a maradás mellett foglalt állást Magyarország, mert lehetővé tette ez a bennmaradás, hogy javaslatokkal élhessünk. Viszont a tárgyalások során bebizonyosodott, hogy semmi lehetőség a szövegváltozatok, a javaslatok beépítésére. Ezért Szijjártó Péter külügyminiszter úr a kormánynak arra fog javaslatot tenni, hogy Magyarország a dokumentum elfogadási folyamatában már ne vegyen részt. Ez a szélsőséges, bevándorláspárti migrációs csomag ugyanis teljesen ellentétes a józan ésszel, Magyarország biztonsági érdekeivel, hiszen nem törődik az emberek alapvető emberi jogával, azoknak az embereknek a jogával, akik saját hazájukban biztonságos és nyugodt körülmények között kívánnak élni.

A magyar kormány álláspontja 2015 óta változatlan; azt mondjuk, hogy a migrációs folyamat rossz, kezelhetetlen helyzetet teremt, párhuzamos társadalmak alakulhatnak ki, terrortámadással jár, a biztonsági kockázat növekszik, és egyre több bűncselekmény követi az illegális migrációt. Mint ahogy képviselő úr fogalmazott, 29 terrortámadást hajtottak végre Európában a migrációs folyamat, a válság kezdete óta, és az áldozatok száma meghaladja a 330-at, a sérülteké pedig az 1300-at.

A migrációt tehát nem megszervezni kell, nem irányítani kell, hanem megállítani kell, és minél előbb. Az a mi határozott álláspontunk, hogy abban kell segíteni az illegális migrációt választóknak, hogy ott tudjanak emberhez méltó életet élni, ahol megszülettek, és abban kell nekik segíteni, hogy ha a háborús helyzet nem engedi ezt, akkor a szülőföldjéhez legközelebbi biztonságos ponton tudjon biztonságosan, megfelelő körülmények között élni.

Mi, magyarok magyar országot szeretnénk és európai Európát szeretnénk, hiszen azt valljuk, hogy csak mi, magyarok dönthetjük el, hogy kit engedünk be az országba, az országunkba, a hazánkba, és kikkel kívánunk együtt élni.

A migrációt meg lehet és meg is kell állítani, erre a példa a magyar döntés: hatékony határvédelem. Nem fogadjuk el azt az álláspontot, miszerint a határvédelem egy választható feladat lenne. A magyar kormány elkötelezett, a jövőben is megvédi Magyarországot és a magyar emberek biztonságát. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  32  Következő    Ülésnap adatai