Készült: 2019.11.12.22:40:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

337. ülésnap (2013.12.16.), 177. felszólalás
Felszólaló Szávay István (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:16


Felszólalások:  Előző  177  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Egy gyalázatos eset történt a múlt hét végén, vasárnap a délvidéki, még ma is többségében magyar településen, Adán, ami egyébként túlmutat önmagán is, és jól jellemzi azokat a viszonyokat, hogy valójában hogyan is él és milyen problémákkal küzd a délvidéki magyarság.

A Magyar Remény Mozgalom Ada községi szervezete szeretett volna állítani egy Trianon-emlékművet, ezt október 22-én el is kezdték szervezni. Ennek a helye a római katolikus temető lett volna, annak a kápolnája mellett. Ehhez megkapták az egyházi engedélyt a temető tulajdonosától, a katolikus egyháztól. A rendezvényt később be is jelentették egyébként, ez az avatóünnepség múlt héten vasárnap lett volna, rendőrségi bejelentést tettek, a rendőrség ezt tudomásul vette. Érdeklődtek a községi hivatalban, a kommunális vállalatnál, a rendőrségen, hogy van-e szükség további engedélyekre, mindenhol azt a választ kapták, hogy további engedélyekre nincs szükség, tekintve, hogy ez magánterület, az egyháznak a területe.

Az avatóünnepség előtt azonban a plébános kapott egy végzést, amelyet konkrétan Ada község közigazgatási, kommunális, városrendezési, építészeti és környezetvédelmi részlegének építési felügyelője hozott, méghozzá Bilicki Zoltán demokrata párti, tehát szerb zsoldban politizáló, magát egyébként magyarnak valló polgármester hivatalból tett feljelentése alapján, és felszólították a plébánost, hogy távolítsa el az emlékművet. Miután ez nem történt meg, másnap reggelre a helyi kommunális vállalatnak az alkalmazottai ezt az emlékművet elbontották és elvitték a helyszínről, így az avatóünnepség felemásan enélkül történhetett csak meg.

Két kérdésem van ezzel kapcsolatban, államtitkár úr. Mit szólnak ehhez az esethez, mi a véleményük? Úgy gondolják, hogy ennek fényében is elmondható az, hogy minden rendben van a délvidéki magyarsággal, és nincs olyan nemzetpolitikai feltétel, amit adott esetben a szerb uniós csatlakozás kapcsán is kérni lehetne az ottani jogok biztosítása tekintetében? Másrészt pedig, a konkrét ügyben kívánnak-e valahogy fellépni, felszólalni, a kormány tiltakozását kifejezni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) egy ilyen emlékmű lebontása és egy ünnepség megakadályozása kapcsán?

Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  177  Következő    Ülésnap adatai