Készült: 2019.11.14.12:50:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

337. ülésnap (2013.12.16.), 1. felszólalás
Felszólaló Kövér László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Az ülésnap megnyitása
Videó/Felszólalás ideje 3:48


Felszólalások:  Előző  1  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Köszöntöm a jelen lévő képviselőket és mindenkit, aki figyelemmel kíséri a munkánkat.

Az Országgyűlés téli rendkívüli ülésszakának első ülésnapját megnyitom. Tájékoztatom önöket, hogy az ülés vezetésében Szűcs Lajos és Göndör István jegyző urak lesznek segítségemre.

Tisztelt Országgyűlés! Szomorú kötelességemnek teszek eleget azzal, hogy tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést Dobos Krisztina és Barkóczy Gellért volt képviselőtársaink haláláról.

Dobos Krisztina 1988-tól volt tagja a Magyar Demokrata Fórumnak. Oktatási, kutatási és ifjúsági kérdésekben a párt egyik meghatározó szaktekintélye volt. 1993 és 1994 között az MDF elnökségi tagja. 1993 szeptemberében a Magyar Demokrata Fórum budapesti listájáról jutott be az Országgyűlésbe. Az oktatási, ifjúsági és sport állandó bizottság tagja volt. Az Interparlamentáris Unió magyar csoportja magyar-dán baráti tagozatának az alelnöke volt. 1991 és '93 között a közoktatásért felelős helyettes államtitkárként dolgozott a Művelődési és Közoktatási Minisztériumban. Ő irányította a közoktatási törvény kidolgozását.

A következő ciklusban az MDF országos listájáról került a parlamentbe. 1995 novemberétől az MDF frakcióvezető-helyettese volt. Az MDF 10. országos gyűlésén a párt ifjúsági és kulturális ügyekért felelős alelnökévé választották. Ezt követően haláláig a Nemzeti Fórum oktatáspolitikai munkacsoportját vezette. Számos tudományos cikket és tanulmányt jelentetett meg, a Közoktatási Modernizációs Közalapítvány kuratóriumának elnöke volt.

1998-ban Pázmány Péter-díjat, 2002-ben "Graphisoft matematikatanár" díjat kapott, majd 2012-ben munkája elismeréseként az Érdemrend tisztikeresztjét vehette át.

Barkóczy Gellért 1945-ben, tizennégy éves korában lépett be a Független Kisgazdapártba. Először a siófoki, majd a Somogy megyei szervezet elnöke volt. 1994-ben jutott be a parlamentbe, és két cikluson keresztül képviselte a somogyi kisgazdákat a Magyar Országgyűlésben. 1998 és 2002 között a költségvetési és pénzügyi bizottságban, a költségvetési és pénzügyi bizottság hatáskörébe tartozó törvények végrehajtását, társadalmi és gazdasági hatását figyelemmel kísérő albizottságban, az Országos Rádió és Televízió Testület '98. és '99. évi költségvetési törvényjavaslatát előkészítő albizottságban, az önkormányzati és rendészeti bizottságban, valamint a mezőgazdasági bizottságban dolgozott. Az Interparlamentáris Unió magyar csoportja magyar-albán és magyar-német baráti tagozatának tagja volt.

1990-től szűkebb lakókörnyezetében, Siófokon több cikluson keresztül volt az önkormányzat képviselő-testületének tagja.

Kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy néma felállással adózzunk elhunyt képviselőtársaink emlékének. (A teremben lévők néma felállással adóznak az elhunytak emlékének.) Köszönöm.

Tisztelt Ház! A mai napon napirend előtti felszólalásra jelentkezett Schiffer András frakcióvezető úr, az LMP részéről: "Az elit jobban teljesít" címmel. Parancsoljon, képviselő úr!
Felszólalások:  Előző  1  Következő    Ülésnap adatai