Készült: 2021.06.19.23:10:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

145. ülésnap (2020.07.02.), 208. felszólalás
Felszólaló dr. Maruzsa Zoltán Viktor
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 2:51


Felszólalások:  Előző  208  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MARUZSA ZOLTÁN VIKTOR, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Meggyőződésünk, hogy az iskolaőrök jelenléte az intézményekben növelni fogja a pedagógusok, a szakképzésben az oktatók, illetve a tanulók biztonságérzetét, és visszatartó erőt fog jelenteni a diákok számára, akik nevelőiket vagy diáktársaikat fenyegetnék vagy bántalmaznák. Mindent elkövetünk, hogy Arató képviselő úr is megnyugodjon, hogy a felkészítés szerintünk is fontos, tehát nem kritikaként mondom, hanem teljesen egyetértünk abban, hogy fontos a felkészítés. Egy rövid, de nagyon hatékony, körülbelül háromhetes felkészítésben gondolkodunk, de nem ér véget egyébként egy iskolaőrnek a felkészítése ekkor. Ugye, egy induló rendszerről beszélhetünk, folyamatosan szeretnénk számukra olyan digitális tartalmakat, tananyagokat készíteni, amelyekkel a most felálló rendszerben folyamatos jó gyakorlatokat tudunk bemutatni.

Készül már most, elkészült egy olyan anyag, ami esettanulmányokat állít össze. Egyébként összeszedtük az elmúlt években történt tipikus vagy karakterisztikus eseteknek jó néhány leírását, amikre szeretnénk őket felkészíteni. Én azt gondolom, nem szükséges, hogy ennek a felkészítésnek egy ennél hosszabb időt felölelő képzése legyen. Az viszont fontos, hogy tényleg egy hatékony felkészítés legyen.

Ander Balázs képviselő úrral az ügykör kérdéskörét, azt gondolom, hogy hasonlóképpen látjuk.

Hohn Krisztina képviselő asszonnyal pedig nagyon egyetértek abban egyébként, hogy a közösség szerepe, egyáltalán a diák-diák viszony az iskolákban nagyon más volt valamikor réges-rég. Ezt nyilván próbáljuk mi is számos eszközzel erősíteni. Nyilván a témahetektől kezdve a Határtalanul! kirándulásokon át, a nemzeti összetartozás napja, kiemelve csak néhányat, mind-mind bizonyos értelemben, miközben valamilyen témában dedikált programokat jelent, eközben alkalmas arra, hogy iskolaiközösség-építés terepe is legyen. Nagyon fontosnak tartom a társadalmi kohézió szempontjából, és bizony szerepe van ennek az iskolán belüli erőszak csökkentése terén is.

Abban kérjük az Országgyűlés támogatását, hogy ezt a törvényjavaslatot a holnapi nap folyamán szavazzák meg. Bízzunk együtt abban, hogy ez a kiegészítő intézkedés a meglévő intézkedések mellett, amelyeket szintén meg fogunk erősíteni, tényleg segít majd abban, hogy visszaszoruljon, reményeink szerint eltűnjön az iskolákból az erőszak. Nagyon szépen köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  208  Következő    Ülésnap adatai