Készült: 2021.06.19.23:18:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

145. ülésnap (2020.07.02.), 148. felszólalás
Felszólaló Mátrai Márta (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:08


Felszólalások:  Előző  148  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt ellenzéki Képviselőtársaim! Nem tudom megállni szó nélkül, hogy ne mondjam azt, hogy akkor lett volna egyes ellenzéki képviselők felszólalása kerek, tisztességes, illetve reális, ha összehasonlították volna a 2002-2010, illetőleg a 2010-2020 közötti időszakot.Én megköszönöm Balczó Zoltánnak a felszólalását, hiszen egy abszolút szakmai felszólalást hallhattunk, amelyből kiderült, hogy a nyugdíj az nem egy segély  lehet, hogy önöknek nem volt világos , hanem egy biztosítási jogviszony alapján járó juttatás, amit az időskorúak a korhatár elérte után megkapnak. Nagyon sajnálom, hogy ez eddig valahogy elkerülte az önök figyelmét.

És itt a DK-s képviselő úrnak is mondanám, hogy mielőtt különböző neveket emleget itt a felszólalása során, talán inkább utána kellett volna néznie annak, vagy pedig meghallgatnia azt, amit elmondtam mint a Törvényalkotási bizottság előadója, hogy az Orbán-kormány 2010 óta, ahogy azt Nacsa képviselő úr is mondta, sarkalatos törvényben rögzítette és a parlament elfogadta a nyugdíjak reálértékének a megőrzését. Ez volt egy alap, amit vállaltunk; és ezt követően pedig minden évben a gazdaság teljesítményéhez képest határoztuk meg azokat a lehetőségeket, amelyeket az időskorúak számára kifizettünk.

Ezek közé tartozik az infláció feletti különbözet kifizetése. Ha megfigyelte volna azt, hogy a költségvetésben meghatározott infláció, ami a jelenlegi költségvetésben 2,8 százalék volt, az év végén korrekcióra fog kerülni, mint az összes többi évben eddig, és a kormány visszamenőleges hatállyal mindig kifizette a nyugdíjasok részére azt a differenciát, ami igenis az infláció kapcsán esetleg sérelmes volt, illetőleg jár nekik. Ez így lesz a jövő évben is meg a következő években is. A jövő évi költségvetés 3 százalékos inflációval számol. Hogyha ezt meghaladja az infláció, akkor ugyanez a gyakorlat fog érvényesülni.

Azonban azt is szeretném a figyelmébe ajánlani, és nem hiszem el, hogy nem figyelt oda rá, hogy a nyugdíjak 2010-hez képest 38 százalékkal emelkedtek, a vásárlóérték pedig 10,3 százalékkal. Megteremtettük a korhatár előtti nyugdíjba vonulás lehetőségét a hölgyek számára. Ugyanakkor a 40 éves munkaviszony után nagyon-nagyon sok hölgy élt ezzel a lehetőséggel, ami a családegyesítést, a fiatal családokon való segítést nagymértékben segítette, és könnyebbé tette az életüket.

Azt is elmondtam, képviselő úr, illetve kedves ellenzéki képviselőtársaim, hogy a nyugdíjemelésen felül 270 milliárd forintnyi nyugdíjprémiumban részesültek az időskorúak; volt rezsiutalvány, volt Erzsébet-utalvány és minden olyan juttatás, amely lehetőséget teremtett arra, hogy az időskorúak megélhetését maximálisan figyelembe vegyük, támogassuk, elismerve mindazt a sok munkát, amelyet végeztek az elmúlt években, amivel segítették az utána következő generációk életét és lehetőségét.

Én összegezve csak annyit mondanék, hogy ha valaki felszólal a parlamentben, azért az elvárható lenne tőle, hogy reálisan próbálja megközelíteni az adott problémát. A nyugdíjakra pedig, amely egyébként egy rendkívül érzékeny terület, különösen fokozatosan és kiemelten igaz, amit mondok, és ezért köszönöm meg még egyszer Balczó képviselőtársamnak, hogy megpróbálta önöket olyan helyzetbe hozni, hogy ha másért nem, akkor a hivatalos jogszabályhelyek alapjára hivatkozva megpróbálta elmondani, hogy mit is tekintünk annak, mi is a nyugdíj alapja, és hogy mit jelent a biztosítási jogviszony. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok, szórványos taps a Jobbik padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  148  Következő    Ülésnap adatai