Készült: 2021.06.18.01:00:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

145. ülésnap (2020.07.02.), 14. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:12


Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Több témát is érintett, engedje meg, hogy pontonként cáfoljam azt, amit ön a kormánnyal szemben felhozott. Ön azt mondta, hogy a jövő évi költségvetésben az egészségügyre kellene többet fordítani. A jövő évi költségvetés 156 milliárd forinttal fordít többet egészségügyre, mint az idei évi, tehát nyugodtan megszavazhatja holnap a költségvetést, tisztelt képviselő úr. Ha összehasonlítja az önök által utoljára elfogadott költségvetéssel, akkor 77 százalékos többletet talál benne egészségügyi célokra.

Ön azt is állította, hogy jövőre az önkormányzatok kevesebből gazdálkodnak. Ez egy fontos érv ahhoz, hogy valóban, Magyarországon érdemes a matematikaoktatással sokat foglalkozni, ugyanis az idei évben 739 milliárd forint kiadás jelentkezik a költségvetésben az önkormányzatok részére, a jövő évben pedig 857,8 milliárd forint, ami azt jelenti, hogy 118 milliárd forinttal több; ez 16 százalékos emelkedés, tehát nem elvonásról, kevesebbről van szó a költségvetésben, tisztelt képviselő úr, hanem többletről van szó. Ennyit a matematikáról.

Újpest kapcsán az látható  és ezt a polgármester is nyilatkozta , hogy Varju László napi szinten egyeztet az önkormányzati munkáról. Ennek persze lehetne pozitív oldala is, de hát mik történnek közben az újpesti önkormányzatnál, miközben ön napi szinten egyeztet a polgármester elmondása szerint?

(8.30)

Ki lett a helyi rendelőnek a vezetője? Ungár Klára. Hogy, hogy nem, ő tudott visszatérni, a baloldal régi ismert politikusa. És ki lett, először úgy tűnt, hogy egy jogi tanácsokkal foglalkozó személy az önkormányzatnál, majd később azt kommunikálták, hogy nem, bármennyire is ügyvédi irodában volt gyakornok, de kommunikációs szakemberként számítanak az ő munkájára a polgármesteri hivatalban? Gréczy Márton, Gréczy Zsolt, az ön párttársa, egykori frakciótársának a fia. Így intézik önök, mióta hatalomra kerültek, Újpesten az ügyeket, a régi baloldali politikusok és a saját családtagok gyors helyzetbe hozásával.

Ön a tao elleni ellenzéki mozgalomnak a Che Guevarája. Mind a bíróságokon, mind itt a parlamentben rendkívül érzelemtől átitatottan szólal föl, és valóban egy nem létező probléma ellen hétről hétre harcba hívja a baloldali ifjúgárdisták táborát  most már ehhez a gárdához nem is teszek megjegyzést, mert bal- és jobboldali gárdisták egyaránt vannak benne , tehát a közös, egyesített gárda élén ön Che Guevaraként küzd a taotámogatások ellen.

Csakhogy ön itt egy vega burgerbe került húspogácsaként (Derültség.), mert ha egy kicsit körülnéz maga körül, tisztelt képviselő úr, ha megnézi az önkormányzati világot, vagy Brüsszelre kacsint bal szemével, akkor egyaránt azt látja, hogy tényleg, ön egyedül maradt ebben a küzdelemben. Mert mi az iszonyatos csapda az önök taoellenes, elmúlt években folytatott hadjáratában?

Mi az iszonyatos csapdahelyzet abban, amikor kisstílű, rövid távú politikai haszonszerzés miatt támadják a taorendszert? És ez megnyilvánul, ha egy kicsit tágabbra nyitjuk a perspektívát. Ön itt támadja a taorendszert hetek, hónapok, évek óta folyamatosan.

De mit tesznek az önkormányzatok? Másban sem bíznak a saját sportfejlesztéseik kapcsán, amikor helyi sportcsarnokot kell felújítani, a helyi sportolók öltözőit kell felújítani, vagy azt a pályát kell felújítani, vagy amikor valamilyen jövőképet kell kínálni a fiataloknak, és sportolásban szeretnének minél jobb eredményeket elérni akár a megyei bajnokságban, akár országos bajnokságban, mindenki mást sem csinál, csak taoforrásokat gyűjt; a baloldali polgármesterek is. És azzal fotózkodnak, a Facebookon olyan fotókat tesznek közzé, amin azt mutatják, hogy hogyan gyűjtöttek taoforrást a helyi ilyen-olyan, kisebb vagy nagyobb sportegyesületeknek. Másban sem bíznak az önök helyi politikusai, mint hogy taóból tudnak fejleszteni. A rendszer, amit önök itt támadnak, azt az önök polgármesterei a Facebookon posztolva, mindenhol, ahol csak lehet, használják, kihasználják, mert így tudnak az embereknek segíteni. Akinek közvetlen felelőssége van az emberek iránt, az sokkal inkább a taorendszer pártján áll.

A másik fele ennek a vega burgernek pedig Brüsszel. Tisztelt Képviselő Úr! Hat évre engedélyezte Brüsszel a taorendszert. Hogy lehetne nem átlátható? Hogy lehetne bármifajta szabálysértési probléma vele, ha az önök szoros szövetségese, még Brüsszel sem tudott belekötni, és azt mondta, hogy ez egy átlátható, szabályos, törvényes rendszer? Hat évre engedélyezi ezen konstrukció szerint, tisztelt képviselő úr. Úgyhogy ez egy elég erős csapdahelyzet szerintem, és a rövid távú politikai gondolkodás meg mutatja, hogy nincsen perspektívája hosszú távon.

Ami pedig a konkrét ügyet illeti, tisztelt képviselő úr, amit Újpesten ön is említett, annak kapcsán pedig hadd mondjam el, hogy ez nem egy taotámogatásokkal kapcsolatos probléma, amit felvetett, hanem taotámogatásból megszereztek eszközöket, idáig a taorendszernek a része le is zárult, és utána a gyanú szerint nem megfelelően bántak vele. Csakhogy ez nem taokérdés, ez egy sima, szövetségi vagy egyesületi vezetési kérdés, hogy utána, amit taóból megszereztek, törvényesen elszámoltak, lezárták a taós részt, utána mire használták. Ebben az ügyben nyomoznak valójában, de ez nincs összefüggésben a taorendszerrel. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai