Készült: 2021.09.18.06:05:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

169. ülésnap (2004.09.29.), 241. felszólalás
Felszólaló Arató Gergely (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:47


Felszólalások:  Előző  241  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ARATÓ GERGELY (MSZP): Tisztelt Képviselőtársaim! Önök mindent megtettek azért, hogy elvegyék a kedvünket ettől a vitától, de jelzem, nem jártak sikerrel. Bármennyire is függetlenítik magukat mind a kormányprogramtól, mind a tényektől, mind pedig az itt elhangzott beszédektől, mégiscsak megpróbálok mintegy ismeretterjesztő jelleggel, afféle pedagógusként visszatérni a kormányprogram vitájához, és arról beszélni, hogy mi van benne ebben a programban, mi az, amire önök nemet mondanak, mi az, amit önök nem támogatnak.

Magyar Bálint miniszter úr beszélt itt a délelőtt folyamán a liberális oktatáspolitikáról. Sok kérdésben van vitánk ezzel az oktatáspolitikával, sok kérdést, sok részletet másképp látunk, két dologban azonban mindenképpen egyetértünk. Ez a két dolog pedig az, hogy az oktatáspolitika legfontosabb célja a használható, versenyképes tudás megszerzése és a társadalmi hátrányok csökkentése, az esélyek kiegyenlítése. Nem fogadjuk el azt, hogy a Magyar Köztársaság minden gyermekének nem jut egyformán jó oktatás. Nem fogadjuk el azt, hogy az oktatási rendszerben ne kapjanak a diákok többletesélyt. Nem fogadjuk el azt, hogy a pedagógusok munkája, a családok áldozata ne érhesse el célját a pedagógiai módszerek, vagy akár a fizikai feltételek hiánya miatt.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ha megismerkednek a kormányprogrammal, akkor megtudhatják belőle, hogy ez a kormányprogram világosan hitet tesz amellett, hogy az oktatás nemcsak az egyik legfontosabb közösségi szolgáltatás, de egyben az ország versenyképességének, a dinamikus társadalompolitikának, a hatékony gazdaságnak is a kulcsa.

Mi van benne ebben a programban, képviselőtársaim? Benne van az oktatási rendszer és a szakképzés korszerűsítése azért, hogy mindenki találhasson magának munkát, hogy mindenkinek meglegyen az a versenyképes tudása, amelyikkel a munkaerőpiacon megfelelő helyet találhat. Benne van a világnyelvprogram azért, hogy mindenki érvényesülhessen Európában. Benne van a felsőoktatás európai mintájú átalakítása azért, hogy a magyar diákok, a magyar értelmiségiek ezen a piacon is hatékonyan helyt tudjanak állni. Benne van az alapképességek fejlesztése, hogy minden diák, minden gyerek megtanulhasson írni, olvasni, és megtanulhasson tanulni, ami a legfontosabb. Benne van az informatika fejlesztése, hogy minden gyerek megszerezhesse azokat az alapképességeket, amelyek a XXI. században nélkülözhetetlenek.

Tisztelt Képviselőtársaim! Önök arról beszélnek, hogy ez kevés, hogy több gyereknek kellene ingyenes tankönyv, hogy több gyereknek kellene versenyképes tudás, több gyereknek kellene esély, és én ebben önökkel egyetértek, legfeljebb azt kérdezem ellenzéki képviselőtársaimtól: és amikor önök voltak kormányon, mit csináltak? Amikor önök voltak kormányon, hány gyereknek biztosítottak ingyenes tankönyvet? (Közbeszólások a Fidesz soraiból.) Amikor önök voltak kormányon, akkor mit tettek az oktatás modernizálásáért? Én megmondom: semmit. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

(17.10)

Tisztelt Farkas Flórián Képviselőtársam! Önnek igaza van, az oktatás az az eszköz, amely lehetőséget ad a felzárkózásra a romáknak és a nem romáknak egyaránt. Ezért teszünk ezen a területen. (Zaj. - Tállai András: Elnök úr, vizet vigyen, gyógyszert viszek neki én.)

Tisztelt Képviselőtársaim! Tudjuk azt, hogy ezt a programot nem lehet az oktatás szereplői, a gyermekek, a családok, a szülők, a tanárok, a hallgatók, az oktatók nélkül végrehajtani. De hiszünk abban, hogy nyíltsággal, párbeszéddel, türelemmel meg fogjuk találni azokat a megoldásokat, amihez megteremthető az oktatás egész világának a támogatása.

Tisztelt Képviselőtársaim! Beszéltünk az egyén tudásáról és az egyén versenyképességéről, de a nemzet versenyképességének az alapja is csak a tudás lehet a XXI. században. Ezért szerepel a kormányprogramban az, hogy a kormány partnerséget ajánl a Magyar Tudományos Akadémiának, partnerséget ajánl azért, hogy a magyar tudomány végre közelíthessen az európai színvonalhoz, megkaphassa azt a támogatást, ami ahhoz kell, hogy a magyar tudomány eredményeihez megfelelő állami finanszírozás és megfelelő intézményrendszer is járuljon. Szeretnénk megnyitni azokat a hidakat, amelyek összekötik egymással a tudás, az oktatás, a tudomány világát és a gazdaság világát. Szeretnénk megnyitni, mert hisszük azt, hogy ez a fajta együttműködés javára válik mind a két világnak, és javára válik az egész országnak. Ehhez kérjük az önök támogatását is.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  241  Következő    Ülésnap adatai