Készült: 2020.08.09.19:35:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

217. ülésnap (2012.09.11.), 80. felszólalás
Felszólaló Dr. Seszták Miklós (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 9:18


Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SESZTÁK MIKLÓS, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm, elnök úr. A munkamegosztást látva, ugye, két képviselőtársam picit általánosságokban beszélt az előttünk álló törvényjavaslatról, engedjék meg nekem, mint ennek a szakmának a művelője, aki az adójogban egy picit jártas, hadd részletezzem önöknek, hogy mit jelent ez konkrétabban. Már csak azért is, mert közel egy éve, amikor az eva megszüntetéséről, továbbéléséről folyt a vita, akkor én komoly küzdelmet és szakmai tudást beleadva azért érveltem, hogy az evát mindenképp meg kell hagyni. Akkor azt ígérte a kormányzat, hogy majd egy évre rá meglátjuk, hogyan tovább, mi lesz az evával. De mindenképp az a cél, hogy egy olyan adónemet, egy olyan új adózási formát és egy új adózási stílust vezessen be a kormányzat, amely minél szélesebb körben teszi lehetővé azt, hogy minél többen fizessenek adót.

Engedjék meg, hadd szaladjunk végig ezen a pár elemen, mit is szeretnénk mi, most mit szeretne a kormányzat. Azt gondolom, mint ahogy Rogán Antal frakcióvezető úr is elmondta, ez a javaslat csak jobb lehet a módosítások által benyújtott esetleges finomítások után. Nézzük a konkrét tényeket; először a kisvállalkozások tételes adójáról pár mondatot. Eddig volt evánk, most már van "katánk" is, mint ahogy a zsargon ezt az adózást kataként emlegeti. Elmondták, de engedjék meg, hogy én is megerősítsem, hogy kik is vehetik ezt igénybe, mert nagyon fontos: egyéni vállalkozók, egyéni cégek, közkereseti társaságok és betéti társaságok. Itt a kitétel nagyon fontos, hogy csak magánszeméllyel rendelkező gazdasági társaságok vehetik igénybe, de a statisztikát ismerve a közkereseti társaságok és a betéti társaságok 90 százaléka magánszemély tagokból áll. Úgy gondolom, hogy így igen széles körben nyitjuk meg ennek a lehetőségét.

Seszták Oszkár elmondta itt előttem, és ezt szeretném nyomatékosan hangsúlyozni, hogy sokszor megkaptuk már az ellenzéktől, hogyan akarunk mi munkahelyet teremteni, hogyan akarunk továbblépni, hogyan akarunk 1-1,5 millió munkahelyet megtartani. Azt gondolom, ennek a törvénynek egyik fontos eleme az, amit Oszkár is elmondott itt előttem, ami azt jelenti, hogy legalább egy főt be kell jelenteni ebbe a társaságba. Amikor az előkészítésbe engem is bevontak, iszonyatos számokat hallottunk, hogy több százezer olyan vállalkozás van, amelyek igaz, hogy működnek, valahogy bevételt is teremtenek, de vagy nem adóznak, és ami ettől még furcsább, hogy nem jelentik be őket a társadalombiztosítás hatálya alá. Tehát ezzel a törvényjavaslattal azt szeretnénk elérni, hogy igenis minél több valósan és ténylegesen dolgozó embert vonjunk be a foglalkoztatásba, és a foglalkoztatás alatt értem itt a fővállalkozói munkaviszonyt is, és ezzel együtt legális jövedelemhez tudjuk juttatni.

Az adóról szó esett már, igyekszem rövid lenni. A főállású kisadózó 50 ezer forint/hó, a nem főállású pedig 25 ezer forint/hóval ki tudja váltani. Csak egy számot mondjunk erre, hogy ez mit jelent. Azt tudjuk, hogy az értékhatár, 6 millió forint alatt éri ez meg. Nagyon fontos változás például az evával szemben, hogy itt nincs felső korlát. Tehát az adózót nem terheli az a stressz, hogy mi van akkor, ha a 6 millió forintot meghaladó jövedelemmel rendelkeznék egy évben, mert ebben az esetben is a foglalkoztatást, illetve az adózást tovább tudja folytatni ily módon. 6 millió forintig van ez az 50, illetve 25 ezer forint/hó adó, azt meghaladóan 40 százalék adó terheli. Természetesen ez csak egy lehetőség, értelemszerűen 6 millió forintig van reális értelme ennek az adózásnak. De ami nagyon fontos, hogy ez a korlát nincs megadva, tehát nem kell hogy megszűnjön a vállalkozás, ami nagyon sok evás vállalkozást nyomorított meg. Ez egy nagyon jó lehetőség.

Ami ennek az adónak a lényege lenne, ha bevezetésre kerül majd, hogy egy kis összeg fizetése mellett szinte az összes adót kiváltja, az szja-t, a tb-t és az egyéb adókat. Ami nagyon fontos, és itt az előttem szólók még nem emelték ki, engedjék meg, hogy kiemeljem, hogy a kisadózó vállalkozó biztosítottnak fog számítani a jövőben 81 300 forint érték vonatkozásában. Tehát ezzel valamilyen szinten reményeink szerint a nyugdíj-, illetve a tb-vonatkozást is picit rendezni tudjuk, hiszen szintén egy megdöbbentő szám, hogy a most aktív korú dolgozók nagy része nem rendelkezik tb-ellátással, ennek megfelelően se nyugdíjat, se egyéb járulékot betegsége vagy nyugdíjazása esetén nem kaphat.

Azt hisszük, és arra teszünk kísérletet, hogy ennek a kisadónak a bevezetésével ezeket is a társadalombiztosítás keretein belül nyilvántartott és járulék-, járadékfizetési kötelezettséggel, nyugdíj és esetleg egyéb jövedelem lehetőségével tudjuk visszahozni ebbe a nagy családba. Tehát nagyon fontos kiemelni, hogy a főállású kiadózó biztosítottnak minősül, amennyiben havonta 50 ezer forint adót megfizet, és 81 300 forintos ellátási alapon tudja ezt megtenni.

Ami még fontos, és ki kell emelni, hogy természetesen ez nem azt jelenti, hogy semmilyen nyilvántartási kötelezettség nem terheli a kisadózót, hiszen a bevételi nyilvántartásokat vezetni kell.

(13.00)

Ez az ipa. Megnyugtatjuk a polgármestereket is, hogy ez nem azt jelenti, hogy akkor eltűnik nagyon sok iparűzésiadó-alap, értelemszerűen az ipa 80 százalékát fogja képezni a nyilvántartott bevétel.

Rogán elnök úr már említette itt többször is, hogy várható módosítás. Igen, az egyik lényeges módosítási elem kell legyen, hogy a kata által kiállított számlát milyen vonatkozásban lehet elfogadni számlaként. Azt gondolom, az nagyon fontos érv volt, hogy igen, ezt még valamilyen szinten finomítani kell, de ez a szándék megvan, várhatóan módosító indítványokkal ezt fogjuk tudni rendezni.

Egyetlenegy számot még hadd mondjak el a katát lezárva, hogy amennyiben valaki 4 millió forintos árbevételre tesz szert - márpedig tudjuk hogy ez egy nagyon jó bevételnek számító összeg lehet, mondjuk, egy fodrásznak, egy cipésznek vagy bármely más, idetartozó szolgáltatásnál -, és ha 1 millió 200 ezer forint költsége van, ez azt jelenti, hogy megveszi a festéket, az ollót vagy a seprűt, amivel a hajat felsepri, akkor nagyon fontos, hogy 2 millió 200 ezer forint tiszta jövedelemre tud szert tenni. Nem akarom a többi számot mondani, hogy van olyan adózási forma, hogy 1 millió 400 ezer forintot kaphatott volna csak, ha mindent leadóz. Értelemszerűen ezzel mind azt akarjuk elérni, hogy vonjuk be ezeket a vállalkozásokat az adózók közé.

A másik fontos és lényeges elem a kisvállalati adó. Sok lényeges dolgot elmondtak, egypár dolgot hadd emeljek ki. Azt gondolom, hogy ez egy mérföldkő lehet a jövőben, hiszen a 25 főt meg nem haladó és 500 millió forint árbevételt el nem érő vállalkozásokat segíti meg. Sok minden elhangzott erről az adóról, egyetlenegy dolgot hadd emeljek ki, ami nagyon-nagyon fontos - és üzenjük mindenkinek, aki ebben gondolkozik -, hogy a fő újdonság ezen adónál az, hogy ez az adó pénzforgalmi szemlélettel együtt kerül bevezetésre. Ez azt jelenti, hogy az alap az adózó pénzügyi vagyonának a realizált változása. Tehát nem a majd vagy nem a várható nyereséget kell adózni meg adóztatni, hanem a realizált változtatása, értelemszerűen a személyi jellegű kifizetésekkel együtt, tehát ez egy nagyon fontos elem, amit mindenképpen hangsúlyozni kell. A mértéke 16 százalék, és kell adófizetési előleg - tehát ez fontos -, de értelemszerűen 16 százalékkal ki van váltva a tb és az ehhez tartozó adók és minden egyéb járulék.

Aradszki kolléga úr elmondta a 25 év alatti, illetve 55 év feletti munkavállalókat, az időm fogytán csak egy példát hadd mondjak mindkét esetre: egy 100 ezer forintos keresetnél évente egy munkáltató 174 ezer forinttal fog kevesebbet fizetni, amennyiben ez az adó bevezetésre kerül. Ugyanez van a tartósan állás nélküli személyeknél, sőt ez az első két évben sokkal több, ugyanúgy, mint a gyesről visszatérőknél.

Még egy dolgot hadd emeljek ki a 20 másodpercben, ami nagyon fontos, és keveset beszéltünk róla, ez az áfa, az áfafizetési kötelezettség. Itt is bizonyos feltételek esetén pénzforgalmi szemlélet kerül bevezetésre, amellyel nagyon sok kisvállalkozást levegőhöz tudunk juttatni.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai