Készült: 2020.09.28.08:31:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

296. ülésnap (2013.07.05.), 8. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:13


Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Ház! Úgy gondolom, hogy a kicsit hosszúra nyúlt tavaszi ülésszakunk dupla siker, hiszen egyrészről ugyanazt a lendületet és bátorságot tudta a törvényalkotás során megjeleníteni, mint a korábbi ülésszakokon, ugyanakkor növelni tudta a törvényalkotás kiszámíthatóságát, és a biztonságot is mindenki számára, aki ebben az országban él.

Ha a kiszámíthatóságot nézzük, és végigtekintünk a parlamenti statisztikákon, akkor azt láthatjuk, hogy az eddigi kormányok 1994-től egészen mostanáig 60 százalékos eséllyel tudták az ülésszak előtt beterjesztett törvényalkotási programban megjeleníteni az elfogadott jogszabályokat, ami ebben a ciklusban a '94 óta tartó átlagnál 6 százalékkal volt jobb, azaz 66 százalékos volt. Mindezt úgy tettük, hogy 113 érdemi törvényjavaslatot fogadott el a Ház. Az összes törvényjavaslatok száma ennél nagyobb, de ennyi volt a valódi érdemi módosítást tartalmazó és nem csupán technikai vagy nemzetközi szerződés beiktatása. Ez a szám korábbi rekordot, a 2012 tavaszi 103-at is felülmúlja.

Fontos még itt a parlamentben megjegyeznünk, hogy ez a kormányzat olyan politikai stabilitást tudott kínálni a törvényhozás során, amit kevés másik európai parlament. Ha végignézünk az európai politikán, azt látjuk, hogy kormányok buktak meg ebben a félévben és a korábbi időszakban is. Emlékezzünk csak, hogy ebben az időszakban bukott meg a szomszédos országok közül a Radičová-kormány Szlovákiában, a Janza-kormány Szlovéniában, az Ungureanu-kormány Romániában, a Nečas-kormány Csehországban, a Monti-kormány pedig Olaszországban. A válság tehát a kormányok között is szedte az áldozatait, ugyanakkor Magyarországon nemcsak a kormányzat volt stabil és kiszámítható, hanem a kétharmados parlamenti többség is kiszámíthatóan és tervezhetően stabilan tudta elfogadni a törvényeket. Abban az időszakban tehát, amikor az Európai Unióban már minden kockázati tényező, így a politikai instabilitás is, Magyarországon kiszámítható a kormányzat, nincsenek koalíciós válságok, nincs veszélyben a kormányzat többsége, sőt még a kétharmados többség sincs veszélyben, és jól láthatóan hosszú távon következetesen viszi végig a törvényalkotási programját, következetesen szervezi át a különböző közteher-viselési alrendszereket, és nem az emberekre, hanem a nemzetközi cégekre terheli át a közterheket, amelyek korábban mentességet élveztek, például a szociális közszolgáltatások területén.

(8.20)

Nos, tehát akkor jól látható, hogy ez már gazdasági előny ma az Európai Unión belül, hogyha egy kormány kiszámítható, a ciklusát biztosan kitölti, és a parlamenti többséget biztosan maga mögött tudja. A nemzetközi környezetben tudhatják, hogy az ilyen országra lehet számítani, más országokban pedig adott esetben összeomlanak az egyes kormányok.

Olyan törvények elfogadása folytatódott az Országgyűlésben, amelyekről e területeken mindenki tudta az elmúlt 20 évben, hogy hibás a hatályban lévő törvények szabályozása, változtatni kell, de eddig nem voltak kormányok, amelyeknek bátorsága lett volna ezekhez a területekhez hozzányúlni. Ugyanakkor a kormány abból sem csinált hiúsági kérdést, ha a saját korábbi törvényjavaslatait kellett kijavítani. Ilyen tempójú, ilyen ütemű jogalkotásnál teljesen természetes, hogy egy változó európai és világgazdasági környezetben ezeken a törvényeken módosítani kell. Mi is eltökéltséget ígértünk a nemzet ügyei iránt és kitartó munkát, nem tévedhetetlenséget, ezért volt fontos egyik-másik javaslat kijavítása, illetőleg nagyon sok európai uniós vita lezárult Magyarország és az Unió között, az Európa Tanács nem indít eljárást Magyarországgal szemben, lezárult a túlzottdeficit-eljárás, a pénzügyi mutatóink jók, az ország államadóssága csökkent, tehát ezeknek a törvényeknek az átvezetése is megtörtént Magyarországon belül, a parlament ezeket a javaslatokat is elfogadta.

És túl azon, hogy törvényeket fogadtunk el, nyilván számtalan jogszabályt is dereguláltunk, hogy a jogrendszer túlszabályozottsága megszűnjön. Fontos volt a földtörvény elfogadása, amely az Európai Unión belül rendezte azt, hogy csak a helyben élő gazdák tudjanak földet szerezni, csak akkor, ha a helyben élő többi gazda ehhez hozzájárul. Fontos volt a dohányzás visszaszorításával kapcsolatban azoknak a törvényeknek az elfogadása, amelyek 40 ezerről 6-7 ezerre csökkentik a dohányárusító helyek számát. Fontos volt numerális változtatás mind a felsőoktatási törvényen, amely összefüggött a negyedik alaptörvény-módosítással, mind pedig a közoktatási, a nemzeti köznevelésről szóló törvényen. Fontos volt, hogy a devizahitelesek védelme érdekében további intézkedések születtek itt a parlamentben, új hegyközségi törvényt fogadtunk el, a rezsicsökkentéssel kapcsolatban és a szociális közszolgáltatásokkal kapcsolatban szintén törvénycsomagokat fogadott el a parlament. Végezetül két új kódexet említenék meg, a 2013. évi V. törvényt - ez az egyik legfontosabb törvényünk -, az új polgári törvénykönyvet és a pár napja hatályba lépett új büntető törvénykönyvet.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai