Készült: 2020.09.27.00:31:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

296. ülésnap (2013.07.05.), 10. felszólalás
Felszólaló Vágó Sebestyén (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:58


Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VÁGÓ SEBESTYÉN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Július 1-jén az Emberi Erőforrások Minisztériumának honlapjára fölkerült egy tájékoztatás arról, hogy az NRSZH kötelékében dolgozó rehabilitációs szakorvosoknak, akik a komplex felülvizsgálatokat, illetve az új jelentkezők vizsgálatát végzik, a rokkantak, illetve a megváltozott munkaképességűek vizsgálatát végzik, az ő bérüket 120 ezer forintos pótlékkal fogják kompenzálni. Magyarázatként azt találjuk a honlapon, hogy ne legyen egyenlőtlenség orvos és orvos között, tehát a hasonló beosztásban hasonló munkavégzést végző, illetve a hasonló végzettséggel, az ugyanolyan végzettséggel rendelkező orvosok ne keressenek kevesebbet, mint az egészségügyben kompenzált bérrel rendelkező kollégáik. Ezzel nem is lenne probléma, csak hogyha mélyebben belenézünk ebbe a dologba, akkor elég súlyos problémákat tapasztalunk.

Most konkrétan, részletesen kitérni a komplex felülvizsgálatok rendszerére nem szeretnék, erről már volt egypár szócsatánk az államtitkár úrral. Itt azért elmondanám azt, hogy tudom nagyon jól, egy magas rangú orvosi bizottság állította össze az új szempontrendszert, és tudom azt is, hogy uniós szabvány, illetve uniós irányelvek alapján tették ezt meg, azokat próbálták a magyar viszonyokhoz adoptálni, csak az a probléma, hogy ez az adoptálás nem a magyar viszonyok szerint működött, hanem inkább a kormány elvárásai szerint történt meg. A bizottságok összetételéről is tudom nagyon jól, hogyan kellene működniük. Ebben részt kellene vennie a rehabilitációs orvosnak, egy szociális szakembernek, illetve egy munkaügyi szakembernek, hogy minden szempontból megvizsgálják a körülményeket, mind az egyéni, mind a lakókörnyezeti körülményeket, mind a munkaügyi körülményeket, és azok alapján hozzák meg a döntésüket.

Csak sajnos azt tapasztaljuk, és a választópolgári levelek alapján azt tapasztalom folyamatosan, és azt hallom folyamatosan a személyes megkeresésekben is, hogy a valóságban ezek nem így működnek. Még mindig az a rendszer van, hogy megalázó helyzetnek vannak kitéve azok, akik vizsgálatra, illetve felülvizsgálatra jelentkeznek. Amíg önök széles mellkassal hangsúlyozzák azt, hogy a pozitív szemlélet megjelent a felülvizsgálatokban, tehát nem azt vizsgálják, hogy ki mennyire rokkant, hanem azt vizsgálják, hogy ki mennyire munkaképes, ezzel szemben a bizottságok előtt az orvosok úgy állnak a vizsgálatra jelentkező betegekhez, illetve a rokkantakhoz, a megváltozott munkaképességűekhez, hogy ők nem azok, akiknek a betegségét be kell sorolni, meg kell változtatni a besorolásukat, vagy esetleg alkalmassá kell őket nyilvánítani a munka világában, illetve a vizsgálat alapján munkaképesnek kell őket minősíteni, hanem egyértelműen abból az alapállásból indulnak ki, hogy aki velük szemben leül, aki a vizsgálatra jelentkezett, ő egy csaló.

Nem tudom azt, hogy a kormány, illetve a kormánypárti képviselők nem tudnak arról, hogy milyen rendszerben működnek ezek a felülvizsgálatok, nem tudnak arról, hogy milyen megalázó helyzeteknek vannak kitéve ezek az emberek, vagy nem akarnak erről tudni. Felmerülhet az a kérdés is, hogy esetleg ez a bérkompenzáció egyfajta jutalék azzal kapcsolatban, hogy minél kevesebb pénzt kelljen kifizetni a rehabilitációs ellátásra? Egyfajta jutalék, egyfajta jutalom azzal kapcsolatban, hogy igen, megveregetjük a vállukat, hogy jól végezték a munkájukat? Sajnos el kell mondanom, államtitkár úr, hogy nem végzik jól a munkájukat. És ha már esélyegyenlőségről, egyenlőségről beszélünk az egészségügyben dolgozó orvosoknál a bérkompenzációnál, ha majd a bérkompenzációval párhuzamosan egy fokozottabb ellenőrzést tapasztalunk, és egyébként ezt az eredményekben is tapasztaljuk, tehát minél többször lehet akár a hírekben is azt hallani, hogy orvosok buktak le hálapénz elfogadásával, etikátlan viselkedéssel, szabálytalan viselkedéssel, akkor ugyanezt a dolgot miért nem teszik meg? Már többször figyelmeztettem önöket, miért nem teszik meg a rehabilitációs orvosoknál, akik a felülvizsgálatokat, illetve az új érkezők vizsgálatát végzik. Miért nem teszik meg? Meg akarják tenni, vagy nem akarják megtenni? Vagy miért nem építenek be esetleg biztosítékokat a rendszerbe, amit már javasoltam is önöknek? Miért nem vesz részt a felülvizsgálatokon egy fogyatékos érdekvédelmi szervezet képviselője, hogy garantálja azt, hogy ezeken a felülvizsgálatokon visszaélések nem történnek, emberi mivoltukban, méltóságukban embereket nem aláznak meg, nem tapossák sárba őket teljesen? Ugyanis ezeket hallom.

És még egyszer elmondom: nem hiszem azt, hogy a kormánypárti képviselők vagy esetleg ön, államtitkár úr nem kapott ilyen jelzéseket az érintettektől. Hogyha kapott, miért nem lépnek? Ez a pótlék most egy nagyon jó alkalom lenne arra, hogy egy komplex felülvizsgálatot végezzenek a rehabilitációs szakorvosoknál is. Kérdezem: meg kívánják-e ezt tenni, illetve a biztosítékokat be kívánják-e építeni a rendszerbe? Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai