Készült: 2020.04.03.06:35:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

250. ülésnap (2009.12.07.), 102. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  102  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Egy különleges áfatörvény értelmezésében kérem a segítségét és a válaszát, álláspontját, hogy ön hogyan látja ezt a kérdést.

Egy közbeszerzési eljárás folytán, amelyet egyébként Veszprém megyei jogú város önkormányzata írt ki, egy hetilapot rendeltek meg, helyesebben annak szerkesztését, megjelenését és terjesztését, tehát kimondottan szolgáltatást pályáztattak meg. Az egyik pályázó tisztességesen, normál áfakulccsal - a pályáztatás idején 20 százalékkal, ma már 25 százalékos áfával - adta meg az ajánlatát, míg a másik pályázó tévesen értelmezve az áfatörvényt, a kedvezményes kulccsal, azaz 5 százalékkal. Úgy vette, hogy lapértékesítés és termékértékesítés, és így 15, illetve most már 20 százalékos árelőnyre tett szert egy másik vállalkozóval szemben, és persze a pályázatot így ő nyerte.

Úgy gondolom, az már csak a véletlen műve, hogy az, aki a tisztességes ajánlatot adta, és a törvényt helyesen értelmezte - ezt egyébként APEH-állásfoglalás is bizonyítja -, az egy magyar tulajdonú vállalkozás, és véletlen természetesen, hogy az, aki trükkösen értelmezte a törvényt, és később trükkösen adta ki a számlákat, ahogy már mondtam, 15-20 százalékos árelőnnyel, ő pedig megnyerte ezt a megbízást.

Kérdezem államtitkár urat, önnek mi erről a véleménye. Ha egy cég szolgáltatást végez, akkor ön szerint annak mennyi az áfakulcsa, és ön szerint elfogadható-e az Magyarországon, hogy ha egy közbeszerzési eljárás során az egyik pályázó a saját maga számára kedvezően értelmezi a törvényt, és így elnyeri a munkát, ezzel le tudja győzni a másikat, ez helyes eljárás-e? Ez az elv azt mutatja Magyarországon, hogy aki mer, az nyer. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

Egyetért ön ezzel, államtitkár úr? (Taps a Fidesz és a KDNP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  102  Következő    Ülésnap adatai