Készült: 2020.11.26.13:12:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

234. ülésnap (2009.10.20.), 60. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  60  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Én még az előző vitához szeretnék csatlakozni. Én megértem a szocialista képviselőket, hogy nagyon várják a részletes vitát, azt gondolják, hogy a részletes vitával túl vagyunk a nehezén, a költségvetés vitáján, lehet szidni az ellenzéket, mert sok módosítót ad be, és aztán utána miénk a költségvetés. (Kovács Tibor: Nem. Komolytalan a dolog, az a probléma.)

Tisztelt Képviselők! Arra kérem önöket, hogy tiszteljék azt az alkotmányban biztosított képviselői jogot, amely szerint az országgyűlési képviselő bármelyik törvényjavaslathoz módosító javaslatot nyújt be. (Göndör István: Nem az a bajunk, András.) Az, hogy önök nem élnek azzal, hogy a saját választókörzetük problémáit ide hozzák az ország nyilvánossága elé, nem élnek azzal a lehetőséggel, hogy a parlament elé hozzák, hogy szavazzon róla a parlament, hogy elfogadja-e vagy nem, ez az önök joga.

Önök ezt csinálják nyolc éve. Nem foglalkoznak a választópolgárok érdekeivel. Amit a főnök mond, legyen az Medgyessy Péter vagy Gyurcsány Ferenc, vagy Bajnai Gordon, azt önök szó nélkül végrehajtják, majd bejönnek a parlamentbe, és elkezdik miatta szidni az ellenzéket. Egyszerűen fölháborító!

Ez a költségvetés nem azért rossz, mert az ellenzéki egyéni képviselők ennyi módosító javaslatot adtak be hozzá, és felhívták a választókerületüknek a problémáira a figyelmet, hanem úgy rossz, ahogy van. Hiába mosolyog, Göndör képviselő úr (Göndör István: Ne mondja már, hogy egy 25 milliós óvodafelújítás a költségvetés!), ha ön a választópolgárt az utca emberének nevezi, az ön politizálásáról ez mindent elmond, mindent elmond. És azzal, hogyha én azt mondom, hogy a mezőkövesdi kistérségben a szennyvízcsatorna-hálózatot be kell fejezni, ha én ezzel hülyítem az embereket, akkor nem én vagyok a hülye. Vagy ha azt mondom, hogy a mezőkövesdi kistérségben az utaknak a felújítását meg kell valósítani, és ebben a tíz-egynéhány-ezer milliárdos költségvetésben igenis ennek helye van, én azt gondolom, hogy én a képviselői alkotmányos jogommal élek.

Ez a költségvetés, még egyszer mondom, nem azért rossz, mert ezek a módosítók itt vannak, azért rossz, mert növeli a munkanélküliséget és csökkenti Magyarországon az életszínvonalat. Ezért rossz, és ezen változtassanak önök! (Szórványos taps a Fidesz padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  60  Következő    Ülésnap adatai