Készült: 2020.08.12.11:44:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

192. ülésnap (2016.11.29.), 150. felszólalás
Felszólaló Csöbör Katalin (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:28


Felszólalások:  Előző  150  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSÖBÖR KATALIN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót, és a „Férfiak 40” című vitanapon először a szocialista kormányok azon intézkedéseiről szeretnék beszélni, amelyek súlyosan érintették az időseket. A szocialisták korábban is csak kihasználták, becsapták és elszegényítették a nyugdíjasokat. Mindannyian tudjuk, hogy a szocia­listák voltak azok, akik a kormányzásuk alatt elvettek egyhavi nyugdíjat (Zaj, közbeszólások az MSZP sorai­ból, köztük: Nem igaz!), és még hagyták elér­ték­telenedni is azt. Megígérték, hogy nem lesz gáz­áremelés, aztán háromszorosára emelték a gáz árát. (Közbeszólások az MSZP soraiból, köztük: Ez sem igaz!) Aztán áfacsökkentést is ígértek, aztán dup­lájára emelték az élelmiszerek áfáját. (Köz­be­szólások a Fidesz soraiból: Így van! ‑ Közbeszólások a Jobbik soraiból: Most 27 százalék! A legmagasabb! Ki kor­mányoz?) Emellett még havi 16 ezer forint nyug­díj­adót, vizitdíjat, kórházi napidíjat akartak bevezetni. (Folyamatos zaj, közbeszólások.) A szocialisták min­dig csak kihasználták, becsapták és elszegényítették a nyugdíjasokat. A nyugdíjrendszert pedig az össze­omlás szélére sodorták.

Mindezek után a Jobbik politikusainak ahelyett, hogy a férfiak 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulását kezdeményező javaslatokkal állnának elő, talán inkább azon kellene gondolkodniuk, hogy kivel pótolnák a kieső munkaerőt. (Közbekiáltások a Jobbik soraiból, köztük Sneider Tamás: A fiata­lok­kal! A Borsodból menekülőkkel!) Lehet, hogy a míg­rán­sokkal? És Merkellel értenek egyet? A legutóbbi alkotmánymódosítási szavazásukból arra követ­kez­te­tünk igenis, hogy a migránsokra gondoltak. (Nagy fel­zúdulás, derültség és taps a Jobbik soraiban.) Bravó! Egyre inkább az lehet a magyar szavazók be­nyo­mása, hogy a jobbikosok teljesen elvesztették a fonalat és egyszerűen improvizálnak (Folyamatos zaj, közbeszólások a Jobbik soraiból.); ahelyett, hogy felelősségteljesen meggondolnák a nemzet jövő­jét alapvetően befolyásoló kérdéseket, például nem kellene nagyobbakat mondani, hogy ha a nők 40 év munkaviszony után vonulhatnak nyugdíjba, akkor a férfiak is. Miért nem mondtak 30 évet? Azt is lehetett volna mondani. (Közbekiáltások a Jobbik soraiból, köztük Sneider Tamás: Miért? Módosító javaslat beadható.) Ehelyett liberális tévékbe járnak idétlenkedni, improvizálni, és kapkodnak, mert az elfogadottságuk zuhanásszerűen süllyed. (Felzú­du­lás, közbekiáltások a Jobbik soraiból.)

Mindebből az következik, hogy a magyar nem szá­míthat sem a Jobbikra, pedig magát nemzeti párt­nak tekinti, sem a szocialistákra és a gyur­csá­nyis­tákra sem. Nem a nemzeti érdekek fontosak szá­mukra, hanem az, hogy a Fideszt vagy az Orbán-kor­mányt megbuktassák. Maguk vallják magukat nemzetinek? (Közbeszólások a Jobbik soraiból.)

Úgy gondolom, hogy az önök szavazói a radi­kális pártjuk helyett kaptak egy arctalan, félliberális, félszocialista pártot, és a szavazóiknak ez nem is tet­szik, és meg is értem őket. (Felzúdulás, közbe­kiál­tások a Jobbik soraiból, köztük Z. Kárpát Dániel: Jöhet a következő oldal.) Következő oldal; igen, most jönnek, ahogy a Fidesz-KDNP az előző poli­ti­ká­val szemben igenis megbecsüli az időseket. (Derült­ség, közbekiáltások a Jobbik soraiból.) 2010 óta garan­tált a nyugdíjak vásárlóértékének a megőrzése, inflációkövető nyugdíjemelés van, 2011 és ’15 között a nyugdíjak átlagosan több mint 21 százalékkal nőt­tek, és a tartósan alacsony inflációnak köszönhetően a vásárlóerejük igenis 8,6 százalékkal javult. Ez az utóbbi összeg több mint egyhavi nyugdíj összege. (Közbeszólások a Jobbik soraiból, köztük Z. Kárpát Dániel: Éljen a párt!)

Célunk az, hogy továbbra is garantáljuk a nyugdíjak értékének megőrzését. A most megkötött bérmegállapodásban foglalt jelentős béremelések lehetőséget adnak arra is, hogy a nyugdíjak is növekedjenek. A nyugdíjasok megélhetését emellett rezsicsökkentéssel, ingyenes tüzelőanyag-programmal és a leg­fontosabb élelmiszerek áfacsökkentésével is segítjük. Idén már olcsóbb a sertéshús, jövőre pedig továbblépünk. (Közbekiáltások a Jobbik soraiból.) A friss tej, a tojás, a baromfihús áfája is csökken, ame­lyekkel a nyugdíjasok további több tízezer forintot spórolhatnak meg.

Kedves Képviselőtársaim! Néhány példán ke­resz­tül konkrétan hadd ismertessem a rezsi­csök­ken­tés hatásait! Ha egy nyugdíjas házaspár egy gáz­fűtéses társasházban él, egy évben 88 ezer forintot megtakaríthat. Ha távfűtéses házban, akkor 83 ezer forintot, ha családi házban, akkor 116 ezer forintot is spórolhat.

(18.00)

A rezsicsökkentés mellé oda lehet állítani az alapvető élelmiszerek áfájának a csökkentését is, és ennek a révén is a nyugdíjasok éves szinten több tízezer forintot tudnak megtakarítani.

(Az elnöki széket dr. Latorcai János,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Az elmúlt években a költségvetés tervezésekor jellemzően felülbecsültük az inflációt, ennek eredményeként 2010-16 között a nyugdíjak közel 10 százalékkal nagyobb mértékben emelkedtek, mint az infláció. A többletemelés a nyugdíjasok szempontjából megközelítőleg egy tizenharmadik havi járandóság kifizetésével egyenértékű.

Tehát a mostani nyugdíjrendszer fenntartható a kedvezményekkel együtt, és nem szeretnénk, ha a jobbikos ötletelések miatt ezek a kedvezmények és ez a rendszer veszélybe sodródna. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti sorokból.)
Felszólalások:  Előző  150  Következő    Ülésnap adatai