Készült: 2020.08.03.14:56:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

16. ülésnap (2014.09.24.), 92-94. felszólalás
Felszólaló Csöbör Katalin (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  92 - 94  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSÖBÖR KATALIN (Fidesz): Természetesen elfogadom.

ELNÖK: Köszönöm. Öné a szó, képviselő asszony.

CSÖBÖR KATALIN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Miskolc eredetileg egy kisvárosi léptékű terület, amely egy milliós agglomeráció kulturális és funkcionális centrumaként szolgál. A régió szociális problémái közismertek, a foglalkoztatottság a hagyományos nehézipar megszűnésével romlott.

A kulturális életbe történő bekapcsolódás elé komoly akadályokat gördít a térségben kimutatható társadalmi egyenlőtlenség. Az itt élők közel egyharmada szegény, alacsonyan iskolázott és a mindennapi megélhetésért küzd, ezért fontos feladatunk a különbségek áthidalása kulturális eszközökkel is.

A város egy már nem létező gazdasági alapra tervezett nagyváros, amelynek az elkövetkezendő években kulturális értelemben is új arculatot kell adni, hogy a régióban minél teljesebben képes legyen betölteni központi szerepét. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, olyan programokat kell megvalósítanunk, hagyománnyá tennünk a városban, amelyek vonzerőt gyakorolnak az itt élőkre és a térségre. Ha pedig olyan rendezvényekkel vagyunk képesek előállni, amelyek tartalmukkal, színvonalukkal szélesebb érdeklődésre tarthatnak számot, az idegenforgalmi szempontból is kedvező hatást gyakorolhat a város életére.

A város fejlődése, jövője szempontjából tehát fontos szerep hárul a kultúrára, hiszen a hagyományok megtartása, új eredmények elérése hozzájárul az önbecsülés közösségi kereteinek megerősödéséhez, és célnak kell tekintenünk, hogy hozzájáruljon a művelődési különbségek csökkentéséhez.

Annak idején Miskolc elindult az "Európa kulturális fővárosa" pályázaton, amelynek kapcsán Bozóki András, az akkori kulturális miniszter azt mondta, hogy nemcsak a győztes Pécs, hanem a pályázaton elindult városok nyertesek lesznek. A szocialista kormány ezt az ígéretét sem tartotta be.

Kérdezem államtitkár urat most, hogy mit tesz a jelenlegi kulturális kormányzat annak érdekében, hogy Miskolc kulturális felzárkózása a fővároshoz, illetve a dunántúli régióhoz (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) mielőbb megtörténjen. Várom válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  92 - 94  Következő    Ülésnap adatai