Készült: 2020.08.12.14:14:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

158. ülésnap (2016.05.30.), 343. felszólalás
Felszólaló Csöbör Katalin (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:18


Felszólalások:  Előző  343  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSÖBÖR KATALIN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Köszönöm a szót ebben a késői órában ezen az offshore‑ellenes fellépéshez szükséges intézkedésekről szóló vitanapon. Lehet itt vagdalkozni, de ha a rendszerváltozás utáni, a 2010 előtti időszakot vesszük szemügyre, konkrétan a 2002 és 2010 közötti időszakot, akkor világosan láthatjuk, hogy a baloldali kormányok az égvilágon semmit nem tettek annak érdekében, hogy kizárólag átlátható vállalatok juthassanak közpénzhez. Ellenkezőleg, éppen a baloldali kormányok összehangolt, szervezett akcióval juttattak offshore hátterű cégeket, magáncégeket állami forrásokhoz.

Kormányzásuk idején több baloldali kormányfő és miniszter is került offshore cégekkel közeli kapcsolatba. Például Bajnai Gordon irányítása alatt a Wallis-cégcsoport 2005 szeptemberében megvásárolta a Dataplex Kft.-t, a céget azután néhány hónappal később a Wallis 3 milliárd forint haszonnal továbbadta a Magyar Telekomnak. Már maga ez a körülmény is elgondolkodtatja az embert. Ami azonban most foglalkoztat bennünket, az az, hogy az eladást három offshore cégen keresztül bonyolította Bajnai Gordon vállalata, és az egyiknek ő maga volt az igazgatója. Azt is nehéz megbecsülni, hogy a Wallis hány offshore cégen keresztül optimalizálta vagy minimalizálta az adóját.

A baloldali kormányok alatt történt az is, hogy a H1N1 vírus elleni vakcinát előállító cég, az Om­ninvest Kft. tulajdonosi szerkezete 98 százalékban ismeretlen, illetve ciprusi offshore céget takart. Mindennek fényében az önök oldaláról, az ellenzéki oldalról hallható hangos, szűnni nem akaró korrupciózás nyugodtan nevezhető arcátlanságnak.

A Jobbik, amely még nem volt kormányon, azt mondja, hogy nem cselekszünk, ők a szót fekve is ki tudják mondani, eddig még nem tudtak cselekedni. De ha már a szigorú tényeknél maradunk, akkor szeretném elmondani, hogy igenis, a polgári kormány volt az első, amely kötelezővé tette, hogy a közbeszerzéseken induló cégeknek átláthatóknak kell lenniük, és nyilatkozniuk kell a végső tulajdonosaikról is. És ez a kormány, a polgári kormány volt az első, amely kizárta az offshore cégeket a hazai közbeszerzésekből. Már többször elmondtuk, hogy 44 ezer cégnek kellett nyilatkoznia tulajdonosi hátteréről. Az Európai Unió új közbeszerzési irányelveihez is a tagállamok közül először a magyar szabályozást igazítottuk hozzá.

Az átláthatatlan offshore cégek világával szorosan összefügg a feketegazdaság burjánzása. A feketegazdaság visszaszorításáért a jelenlegi kormány valóban hatékonyan küzd. A nemzetközi felmérések kimutatták, hogy 2010 óta 1500 milliárd forinttal csökkent a feketegazdaság.

A hazai reklámadó-szabályozás is egy kritikus terület, főleg az interneten közzétett reklámok adóvonzata. Az interneten reklámot elhelyező cégek reklámadó-kötelezettségének kikényszerítése érdekében az idei adótörvények a kötelezettség elmulasztása esetén elrettentő hatású mulasztási bírság kiszabását, valamint a bevallani és megfizetni elmulasztott reklámadó vélelmezett megállapítását teszi lehetővé az adóhatóság számára.

Mindez természetesen azért történik, hogy az adózás rendben folyjon az országban. Tehát a Fidesz-kormány, a polgári kormány cselekszik, és nemcsak beszél, mint ahogy azt ellenzéki képviselőtársaim mondják. Köszönöm a szót. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  343  Következő    Ülésnap adatai