Készült: 2020.08.08.05:40:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

145. ülésnap (2016.04.26.), 181. felszólalás
Felszólaló Csöbör Katalin (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:04


Felszólalások:  Előző  181  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSÖBÖR KATALIN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1. számú választókörzetének országgyűlési képviselőjeként csak megerősíteni tudom az előttem felszólaló fideszes képviselők, valamint az előttem felszólaló fideszes vezérszónokok által elmondottakat.

Az ellenzék kritikái viszont az egészségügy helyzetére vonatkozóan egyáltalán nem állják meg a helyüket. Az alábbiakból ki fog majd derülni, hogy a választókerületemben lévő egészségügyi intézmények milyen fejlesztéseken mentek keresztül, csakúgy, mint a kisebb településeken, mint Alsózsolca, Felsőzsolca, Arnót, Sajókeresztúr vagy Szirmabesenyő. De Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház is történetének a legnagyobb fejlesztését tudta megvalósítani az utóbbi években.

Ezzel szemben tegyük fel a kérdést: hol tartana ma az egészségügy helyzete, ha 2010-ben a szocialisták maradnak kormányon? Könnyen kitalálható, hiszen a szocialisták az addigi kormányzásuk alatt utcára tették az egészségügyi dolgozókat, csökkentették a fizetésüket, 600 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből, eladósították a kórházakat, és még a betegeken is üzletelni akartak. De akkor is hiteltelenek a kedves szocialista politikusok, amikor most beszélnek béremelésről, hiszen ezt sosem tették meg. (Dr. Józsa István: 50 százalékot emeltünk!) Amikor kormányon voltak, nem tették meg, sem 1994-98 között, sem 2002-2010 között. Ezzel szemben 2010 után, a Fidesz-kormány idején az egészségügy volt az első, ahol a kormány béremelést indított el, és ebben az évben is béremelést fog végrehajtani ebben az ágazatban.

Az idő szűke miatt a választókerületem egészségügyi intézményeiben végrehajtott fejlesztések közül most csak néhányat sorolnék fel. A megyei kórházban csaknem 12 milliárd forintból valósult meg egy 17 ezer négyzetméteres épülettömb; a 17 milliárdos Csillagpont-fejlesztés köré épült a többi fejlesztés további több mint 10 milliárd forint értékben, amelyek közül kiemelném a 4,5 milliárd forintért megvalósult megyei rehabilitációs ellátórendszert, amelyben a megyei kórházon kívül Borsod-Abaúj-Zemplén megye további tíz intézménye vesz részt Edelénytől Sátoraljaújhelyig. A Miskolci Semmelweis Kórházban ‑ amely MISEK néven fut ‑ az elmúlt években csaknem 4 milliárd forint értékben történtek fejlesztések.

Egyébként Miskolcon működik az ország egyik legjobban szervezett egészségügyi alapellátó rendszere, mivel a Fidesz-KDNP-s városvezetés a 2010‑es hatalomra kerülését követően azonnal átfogó egészségügyi fejlesztésekbe kezdett, amelynek eredményeként egy észszerű, korszerű és hatékony egészségügyi alapellátási rendszer épült ki, és jelenleg is fejlődik. Tehát 2010 és 2015 között összesen több mint 856 milliárd forintot költött a város arra, hogy XXI. századi igényeknek megfelelő körülményeket tudjon biztosítani a betegek számára.

Miskolcon polgármesteri kezdeményezésre és önkormányzati finanszírozással az országban az elsők között valósult meg az egészségügyi alap- és szakellátás informatikai rendszerének az integrációja, amelynek köszönhetően valósidejű elektronikus kommunikáció valósul meg az egészségügyi ellátórendszer szereplői között.

Az elmondottak azt bizonyítják, hogy a 2010 óta működő Fidesz-kormányok nemhogy elhanyagolnák az egészségügyet, hanem kiemelten kezelték, kiemelten kezelik és kiemelten is fogják kezelni azt. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  181  Következő    Ülésnap adatai