Készült: 2020.06.06.20:26:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

28. ülésnap (2006.11.06.), 30. felszólalás
Felszólaló Dr. Nagy Kálmán (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:56


Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NAGY KÁLMÁN (KDNP): Igen tisztelt Miniszter Úr! Az új egészségügyi törvényben a kiemelt támogatású és a külön keretes, azaz a magas ár miatt százszázalékos (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.) támogatásban részesülő gyógyszerek költségvetési keretét az egészségügyi miniszter mellett Veres János pénzügyminiszter úr határozhatja meg.

Pénzügyminiszter Úr! Ön igazából nem ügyeletes orvos, hanem felügyeletes orvos, diploma nélkül. Alapjában véve nem tudja, fogalma sincs arról, mihez adja egyetértését. El kell mondanom önnek, hogy akik külön keretes vagy kiemelt finanszírozású gyógyszerre rászorulnak, a legsúlyosabb krónikus betegek Magyarországon. Számuk meghatározott, és még pénzügyminiszteri határozatra sem csökkenthető.

Elmondok egy példát. Egy kisgyerek olyan súlyos fertőzést kap, hogy az egész végbéltájéka szétesik. Az intenzív osztályon megmentik az életét. Ahhoz, hogy életben maradjon, hetente kétszer egy sejtstimuláló gyógyszert kell kapnia. A gyógyszer ára ampullánként 40 ezer forint. (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.) Ez a családnak 320 ezer forint havonta. Magyarországon még gazdag emberek sem tudnak kifizetni ennyi pénzt gyermekük életben maradásáért. Mit gondol, az ön költségvetést óvó aláírása hogyan hat az ilyen emberek életére?

Hogyan lehetséges, hogy ebben az évben a hemofíliásoknak szánt, mindennapi elfogadható életükhöz szükséges gyógyszermennyiség még nem áll hiánytalanul rendelkezésükre, mert a költségvetés nem tudta finanszírozni? Ki ön, Veres János? Élet-halál ura Magyarországon? Milyen erkölcsi, emberi meggondolások vezetik munkáját? Egy társadalom minél szegényebb, annál szolidárisabb kell hogy legyen azokkal szemben, akik önhibájukon kívül kerülnek súlyos helyzetbe, egyszerűen azért, mert így születtek vagy megbetegedtek.

Tisztelt Pénzügyminiszter Úr! Én még nem láttam olyan embert, aki olyan erős, hogy egy súlyos betegség ne értékeljen át benne mindent. Kérdéseim tehát a következők. Mivel meghatározott számú betegről van szó, milyen gazdasági vagy orvosszakmai elv alapján határozzák meg a gyógyszerkeret nagyságát? Szűk keret esetén melyek azok a betegségcsoportok, melyek azok a betegek, akik nem kapnak gyógyszert? Amennyiben nem jut gyógyszer ezen súlyos betegek számára, ön vállalja-e az erkölcsi és anyagi felelősséget a betegek elvesztéséért vagy a kialakult egészségkárosodásokért?

Várom válaszát, köszönettel. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai