Készült: 2020.05.28.21:03:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

283. ülésnap (2013.05.28.), 186. felszólalás
Felszólaló Dr. Illés Zoltán (Fidesz)
Beosztás vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 4:36


Felszólalások:  Előző  186  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ILLÉS ZOLTÁN vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, és nagyon rövid leszek. Először is meg szeretném köszönni mindenkinek a vitában való részvételt. A második, hogy külön meg szeretném köszönni és őszinte, hálás szívvel a frakciótársaimnak egyrészt a megértést, másrészt pedig a támogatást és az irántam való jóságukat is a kiállásaik révén.

Ugyanis szeretném jelezni, hogy semmifajta provokációnak nem ültem föl - azzal együtt, hogy ez elhangzott, kimondásra került őszintén vagy nem, nem ültem föl -, de azt a küzdelmet végig akartam folytatni minden egyes területen, ami itt kialakult. Másrészt szeretném jelezni azt is, hogy mint ebben a hazában oly sokan, száz- és százezrek, én magam is azok közé tartozom, akiknek kellő lelki békéje és belső nyugalma van, és hajókötélből az idegei, hogy azokkal az ellenséges erőkkel szemben, amelyek nem ellenségek, csak ellenzékiek, ezekkel az erőkkel szemben méltányosan, de rendíthetetlen szakmaisággal föllépve és eljárva tudjunk tevékenykedni. És nagyon egyetértek Hanó Miklós képviselőtársammal is, aki ékesszólóan mondta el igenis a dolgokat, és itt van a különbség mások, akár Szilágyi képviselő úr és közöttünk. Mi azt láttuk, hogy amikor erre a hazára egy vadkapitalizmus révén ráengedték a piacot, az tönkretette a hazát akkor rövid távon, középtávon és most, 23 év távlatában is.

Ehhez képest mindenütt a világon - ha szabad jelképesen szólni - az inga visszaleng. Mint ahogy a multikulturalizmus megdőlt és összedőlt másutt, a világ számos pontján bebizonyosodott, hogy téveszme, és nem úgy működik, ugyanúgy a hulladékgazdálkodás területén az, hogy magánosítanak, hogy külföldi cégek, de urambocsá' akár hazai magánérdekeltségek, ab ovo nem abban érdekeltek, hogy a közösség, nem abban érdekeltek, hogy a társadalom, hanem a saját hasznukban. Ami nem ördögtől való természetesen, de azt mondjuk, hogy nem a közszolgáltatás területén. Tehát legyen verseny, legyen magánérdekeltség, legyen haszon, versengjenek, de nem a közszolgáltatás területén. És hiába mondja Szilágyi úr, hogy de jól működött a közszolgáltatás területén. Naná! Ha nem működött volna bizonyos formában, akkor eddig sem maradt volna fenn. De pontosan annak ellenére, hogy úgy-ahogy működött, akár azt mondom - még az ő szavaival élve -, jól, de a haszon nem az államnál, nem a társadalomnál csapódott le.

Ez az, ami elfogadhatatlan, és igenis, innentől kezdve nincs kőbe vésve, mert ahogy miniszterelnök úr mondta - és akkor most egy nagy ívben visszatérek az első gondolatomhoz -, minden mindig változik. 23 évnek kellett eltelnie ebben az országban, hogy ismételten egy olyan kormány kerüljön hatalomra - bocsánat, '98-2002 között a legjobb tudásunk szerint tettük a dolgunkat ennek a hazának az érdekében, mindenki tudja -, ami most, 2010-ben pont azért, mert kétharmad, és ez nem véletlen, és nem a mi nagyszerűségünk, nem a mi kiválóságunk, hanem az a sok gyalázat, ami történt 2010 előtt, azt eredményezte, hogy igenis az emberek bizalmából, a hazát szolgálva szakmaisággal és ugyanakkor politikai eltökéltséggel is újrarendezzük a dolgokat. Pontosan a közszolgáltatás területén, a hulladékgazdálkodásban, azért, hogy az emberek érdeke érvényesüljön, azt pedig - ahogy Hanó Miklós képviselő úr mondta - az állam jeleníti meg. Mert az állam, amennyiben jó gazda - lehet rossz gazda is, mint ahogy a magántulajdon sem mindig jó és nem környezetbarát, az állam is lehet jó gazda -, és ha jó gazda, ha felvilágosult, ha az emberekhez fordul, az emberek érdekében tevékenykedik, akkor igenis tudja úgy a szakmaiságot megvalósítani, hogy ez egyúttal rövid, közép- és hosszú távon a nemzet érdekét szolgálja.

Ez a minősítési törvény is ebbe a sorozatba tartozik. Egyet tudok önöknek megígérni: biztos, hogy lesz folytatása. A folytatása módosításokkal és új törvények formájában fog megtörténni, annak érdekében, hogy a teljes rendszer ebben az időszakban kiépüljön.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  186  Következő    Ülésnap adatai