Készült: 2020.05.25.10:49:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

104. ülésnap (2019.12.17.), 41. felszólalás
Felszólaló Dr. Gyüre Csaba (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:32


Felszólalások:  Előző  41  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GYÜRE CSABA (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! 2019. november 18án volt szerencsém interpellálni dr. Varga Judit igazságügyi miniszter asszonyt abban a témában, hogy miért maradt el a kormányzat korábbi ígéreteivel szemben a bírák fizetésemelése. Interpellációm pár nappal később a parlamenten kívül hozott nem várt sikert, amikor is miniszter asszony sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a bírák fizetésének rendezése három részletben sorra kerül, így 2020. január 1-jétől átlagosan 32 százalékos, 2021-ben és 2022-ben 12, illetve 13 százalékos illetményemelésben részesülnek a bírák. E sikeremen felbuzdulva fordulok tisztelettel most az államtitkár úrhoz a rendvédelmi dolgozók fizetésének rendezése érdekében.

Ezek az elhivatott egyenruhások ugyanis hiába várták a tényleges 50 százalékos béremelést, az az elmúlt években is rendre elmaradt. Míg egy kezdő járőr még mindig nettó 140 ezer forintot keres, ennek a duplája, triplája is megkereshető az építőiparban egyszerű segédmunkásként vagy egy étteremben akár pizzafutárként is. Ahogyan a bírák esetében a bírói függetlenség egyik lényeges összetevője a törvényben garantált, átlátható és tisztességes illetmény, úgy a rendőrök esetében a befolyástól mentes szolgálatellátás kulcsa az anyagi megbecsültség olyan szintű megteremtése, hogy ne kelljen a rendvédelmi dolgozóknak illegálisan másod-, harmadállást vállalnia önmaga és családja létfenntartása biztosítása érdekében.

Mivel a jelenlegi helyzet  és ezt a leszerelési hullámból is egyértelműen érezni lehet  mára már tarthatatlanná vált, kérdezem a tisztelt államtitkár urat: mikor várható, hogy a rendőri életpálya anyagi és erkölcsi lezüllesztésének végre megálljt parancsolnak? Mikor veszik végre észre, hogy a rendőrök illetményének rendezése nélkül az egész rendszer összeomolhat? Ez pedig egyformán rossz lesz mindenkinek, a rendőrtől kezdve a politikai döntéshozókon át az egyszerű állampolgárig.

Kérem az államtitkár urat, hogy vegyen példát az igazságügyi tárcáról. Tisztelettel várom, hogy pár napon belül, lehetőleg még ebben az évben  mint az előző interpellációm elhangzása után  a kormányzat lépjen, és sor kerüljön végre a rendőrök fizetésének a rendezésére, ahogyan a bírák esetében is sor került az elmúlt percekben. E kezdeményezésemre várom megtisztelő, érdemi válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

(15.40)
Felszólalások:  Előző  41  Következő    Ülésnap adatai