Készült: 2021.03.07.06:30:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

235. ülésnap (2009.10.26.), 52. felszólalás
Felszólaló Dr. Sándor Klára (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:00


Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SÁNDOR KLÁRA (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Hosszú előkészítést és számos egyeztetést követően az Országgyűlés végre elfogadta a hozzátartozók közötti erőszak megelőzését biztosítani hivatott távoltartási törvényt, és a törvény 2009. október 1-jétől hatályba is lépett. Hallottunk arról, hogy alkalmazták már ezt a törvényt sikerrel és haszonnal. De arról is érkeznek sajnos a hírek, hogy a törvény alkalmazása elé még mindig akadályok hárulnak.

A végrehajtásban részt vevők visszajelzései szerint szükség lenne a részletes szabályokat tartalmazó végrehajtási rendeletre, ennek megalkotására a törvény fel is hatalmazta a rendészetért felelős minisztert. Ennek hiányában ugyanis meglehetősen nehéz a céljának megfelelően, azaz a bántalmazottak védelme érdekében alkalmazni a törvényt. Az igazságügyi tárca ugyan a törvény hatálybalépése előtt egy nappal megjelentette a Magyar Közlönyben az ideiglenes megelőző távol tartó határozat meghozatalának részletes szabályairól szóló rendeletet, ez azonban mindössze öt paragrafusból áll, és a hírek szerint nem ad kellő eligazítást az eljáró rendőrök számára ezekben a sokszor meglehetősen bonyolult ügyekben.

(14.30)

A törvény célja a bántalmazottak azonnali védelmének biztosítása. Ezt hátráltatja, hogy a törvénynek a gyorsított eljárásra vonatkozó szabályai - ez a törvény egyik kulcspontja - egyelőre ütköznek a polgári perrendtartás egyéb szabályaival, ezáltal azok például egy fellebbezéssel könnyedén kijátszhatók. Súlyos következményei lehetnek, ha a végrehajtás szabályozásának hiányosságai miatt nem lehet alkalmazni a törvényt, és ezeket a következményeket sajnos a segítségben reménykedő bántalmazottaknak kell elviselniük.

A számok is azt bizonyítják, hogy az erőszak megelőzése nem tűr semmiféle halasztást. Mindannyian jól ismerjük már ezeket a számokat, csak sajnos még mindig keveset foglalkozunk velük. Átlagosan hetente egy nő hal meg hozzátartozók közötti erőszak következtében. Nagyon sokan és nagyon régóta vártak tehát erre a törvényre, kár lenne lehetetlenné tenni az alkalmazását.

Tisztelt Miniszter Úr! A kérdéseim a következők a tárcához (Jelzésre:) - államtitkár úr, bocsánat. Mikorra várható a távoltartási törvényben előírt, megfelelő részletezettségű végrehajtási rendelet megalkotása? Mikorra várható a törvény más eljárási törvényekkel való összhangjának megteremtése? Hány rendőrt, milyen módon készítettek eddig föl arra, hogy a távoltartási ügyekben eljárjon? Milyen fölkészítő anyagokat kaptak a bíróságok a hozzátartozók közötti erőszak természetéről, hogy új feladatukat megfelelő pontossággal tudják ellátni? Államtitkár úr, várom megtisztelő válaszát.

Köszönöm. (Taps az SZDSZ soraiban. - Szórványos taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai