Készült: 2020.05.28.21:04:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2005.11.03.), 184. felszólalás
Felszólaló Babák Mihály (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  184  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BABÁK MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm, elnök úr, a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Parlament! Akkor tisztázni kellene az ellenzék szerepét. Az a tisztünk, az a feladatunk, hogy önökön számon kérjük az ígéreteiket; felhívjuk a hibáikra a figyelmet; bíráljuk akkor, amikor helytelenül lépnek; és bíráljuk mindazt, amiről úgy gondoljuk, hogy nem az ország javára teszik.

Tisztelt Képviselő Úr! Jól kormányozni nagyon nehéz (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Nektek nem is sikerült!), de önök ezt négy éve teszik. És önöknek ez nem nagyon sikerül, úgy néz ki, egyáltalán. És az ígéreteik sora, az a 600-700 ígéret, meg a különböző lépések, ezek mind-mind pótcselekvések, képviselő úr.

Önök túlígérték magukat, felelőtlenül ígérgettek, és most annak a levét isszák, sőt mi több, az állami költségvetés is ennek a levét issza. Ugyanis nem tudom, miért nincsenek hatástanulmányok.

Én autentikusabb lennék, tisztelt képviselő úr, ha úgy kaphatnám meg az előterjesztéseket, ahogy a törvényhozásról, a jogalkotásról szóló törvény előírja - hatástanulmánnyal, számításokkal. Beszélhetnénk erről a kérdésről, de önök ezt direkt eltitkolják, sőt mi több, még csak összehasonlíthatóvá sem teszik az állami költségvetést, azért, hogy vergődjünk vele.

Mi mire támaszkodhatunk? Amit kapunk az Állami Számvevőszéktől. Én azokkal a számokkal jelentkezem, hogy ne vádoljanak meg mindenféle blöfföléssel. De kérem, itt le van írva, hogy elvonnak az önkormányzatoknál a normatív támogatásoktól 40 milliárdot. 94,6 százalékos a 2006. évi tervezet a 2005. évi normatívákhoz képest. Wiener képviselő úr, ez le van írva! Lehet vitatkozni a Számvevőszékkel, hogyha akar, de úgy gondolom, hogy nem vitathatja el azt a jogunkat - és ezzel élni is fogunk, tudniillik erre esküdtünk föl -, hogy az ígéreteket önökön számon kérjük, és minden hibájukért ostorozni fogjuk önöket.

Ha nincs türelmük hozzá, akkor mondjanak le, de fogadják el, hogy önöket bírálhatjuk, és ne vonják meg azt a jogunkat, hogy az ellenzék tegye a dolgát. Teszi is, és kérem (Gőgös Zoltán: Ez a szerencse!), mindenki tegye, mert önök önteltek, felfuvalkodottak, és (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) nem viselik el a kritikát - ez a baj!

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  184  Következő    Ülésnap adatai