Készült: 2021.05.14.12:18:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

241. ülésnap (2012.11.26.), 54. felszólalás
Felszólaló Pócs János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:41


Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÓCS JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Az Európai Unióba történt belépésünk óta a magyar mezőgazdaság és benne a magyar gazdák helyzete jelentősen megváltozott. A termeléshez és lényegében a túléléshez szükséges támogatások jelentős része - mint minden más országban - uniós forrásból származik, de nem elhanyagolható a hazai forrásból mellérendelt nemzeti kiegészítő támogatások rendszere sem. A magyar gazdák versenyképességének, túlélésének záloga az, hogy hosszú távon se csökkenjenek az általuk elérhető források.

Tisztában vagyunk azzal, hogy az előttünk álló időszakban az Országgyűlés alapjaiban fogalmazza újra a földtörvényt, az üzemszabályozásról szóló törvényt, az agrárfinanszírozásról szóló törvényt, a szövetkezetekről szóló törvény révén a földművelés feltételrendszerét, amely régi adóssága már a törvényhozásnak. De meg kell jegyeznünk, hogy a versenyképesség fokozásához vagy akár a jelenlegi pozícióink megtartásához nélkülözhetetlen a támogatások legalábbis szinten tartása. A magyar gazdáknak minden fillérre nagy szükségük van.

Tisztelettel kérdezem ezért államtitkár urat, mit szándékozik tenni a kormány, hogy a közvetlen mezőgazdasági támogatásokra vonatkozó átmeneti időszak leteltével a nemzeti kiegészítő támogatások kievezetését követően az érintett ágazatok elkerüljék a jelentős támogatáscsökkenést. Államtitkár úr, várom megtisztelő válaszát.

Köszönöm, elnök úr.
Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai