Készült: 2021.05.15.12:23:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

241. ülésnap (2012.11.26.), 382. felszólalás
Felszólaló Dr. Szócska Miklós
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 1:51


Felszólalások:  Előző  382  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZÓCSKA MIKLÓS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Vettem a megfontolásra javasolt pontokat, és a kollégáimat is kérném, hogy még egy kört fussunk, és nézzük meg, hogy melyek azok a megfontolásra érdemes javaslatok.

Két dologra hadd reagáljak. Az egyik az, hogy biztosan látták a bizottsági módosítókban, az összerendelő adatbázist már most megjelentettük. Tehát ez a jövőbeli állapot, hogy bármelyik személyazonosító okmánnyal tudjuk igazolni a jogosultságunkat, ez az állapot közelebb van, mint én magam hittem, az NFM javaslatára tudtuk ezt a lépést megtenni.

A másik pedig: általában az orvosetikai megfontolásokat vesszük mi az úgynevezett negatív consentnek, tehát amennyiben a "ha nem tiltom be, legyen használható" elvet valljuk, mégpedig azért, mert úgy gondolom, hogy egy olyan mozgalmat indítani most, hogy mindenki járuljon hozzá, sokkal nehezebb, mint azt, hogy akit esetleg zavar, az nyugodtan tiltsa le. Tehát inkább úgy érzem, hogy pont azért, mivel ez egy kritikus adatbázis, így hamarabb érünk el még több embert, mert ha engedély kell hozzá, akkor mindenkit egyenként rá kell beszélni, hogy akkor járuljon hozzá, így pedig az első élmény akkor éri, amikor a gyógyszerész felvilágosítja valamilyen, a szolgáltatás körébe tartozó információról, és eleve már egy pozitív élmény éri.

Tehát ezt szeretném jelezni, hogy ennek a negatív consentnek az alapján álló változtatásokat fogunk életbe léptetni, amikor az elektronikus egészségügyi szolgáltatókkal a szolgáltatásokat fejleszteni fogjuk.

Köszönöm szépen a figyelmüket, és köszönöm a támogatásukat. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  382  Következő    Ülésnap adatai