Készült: 2021.05.17.14:25:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

241. ülésnap (2012.11.26.), 378. felszólalás
Felszólaló Dr. Gyenes Géza (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:18


Felszólalások:  Előző  378  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GYENES GÉZA (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nagy Kálmán képviselő úr felszólalásával kapcsolatosan, amit a gyógyszerészetről és a gyógyszerész szerepéről mondott: azt hiszem, itt félreértés van. Lehet, hogy én értem félre a tárca szándékát, de itt nem arról van szó, hogy a gyógyszerész majd meghatározza a bonyolult gyógyítás rendszerében, hogy ne ezt vagy ne azt szedje. A gyógyszerésznek egyetlenegy feladata van, a beteg, akinél otthon, én is volt, hogy háziorvosként megnéztem, a betegemnek hány gyógyszere van. Találtam 84-féle gyógyszert, amit a beteg tetszés szerint szedegetett. Sajnos ez a beteg együttműködési képességét és általában a magyar beteg együttműködési képességét elég jól jellemzi. Ez a szolgáltatás nem arra van, hogy az orvosok által előírt terápiát úgymond megváltoztassa a gyógyszerész, mert én is úgymond egészségügyi szakember vagyok, hanem egy olyan segítség, hogy ha ön ezt a gyógyszert is kapta, meg azt a gyógyszert is kapta, ezek között fölléphet olyan... És azért kell megmondania a gyógyszerésznek, mert az orvosai nem mondják meg. Hát ha én elmegyek a háziorvosomhoz, az fölír gyógyszert, elmegyek a szakorvoshoz, az felír gyógyszert, elmegyek egy maszek orvoshoz, akkor ez a három orvos nem is tud egymásról!

(0.00)

Fogalma nincsen, hogy mit írt fel az egyik vagy a másik a betegnek. Ezen kell változtatni, hogy a beteg, amikor hazaviszi esetleg az ő saját hibájából azokat a gyógyszereket, amelyeket egymás mellett lehet, hogy nem lehet szedni. Mindegyik orvos jó szándékkal írja, gyógyító szándékkal írja fel, de ezt a beteg úgy veszi le, hogy én most akkor összevissza szedek mindent, mert most ettől mintha egy kicsit jobb lenne, akkor ezt szedem, közben elkövet olyan hibákat, amiből gyógyszerelési problémák lesznek.

Én ezt úgy értettem, hogy a gyógyszerészeknek nem az orvosokat kell felülbírálni ezzel, hanem kvázi segíteni. Ez persze nagyon jó lenne, ha az az informatikai rendszer minden egyes gyakorló orvost, vagy inkább úgy mondom, hogy kezelőorvost, aki éppen az adott beteg kezelőorvosa, mert az lehet a háziorvossal egy időben, ha elmegyek egy szakorvoshoz, az is az én kezelőorvosom... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Bocsánat.
Felszólalások:  Előző  378  Következő    Ülésnap adatai