Készült: 2021.05.13.04:15:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

241. ülésnap (2012.11.26.), 286. felszólalás
Felszólaló Babák Mihály (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:32


Felszólalások:  Előző  286  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BABÁK MIHÁLY (Fidesz): Tisztelt Ház! Nem kívánok visszaélni a türelmükkel, de szeretném megjegyezni, hogy számomra is szokatlan, de ezzel a ténnyel meg kell barátkozni, hogy a rendszerváltást követően kuratórium irányította a közmédiumokat.

(20.50)

Most nem kuratórium irányítja, hanem egy hatóság gondoskodik a közmédiumokról, és azért tudni kell azt, hogy a kuratóriumban ténylegesen politikai résztvevők voltak, aztán vitatkoztak, meg csináltak költségvetést vagy nem csináltak, meg elpancsolták a pénzt. Ekkor tapasztaltam meg, valamikor 1998-ban, hogy nem fizetnek tb-járulékot, nem fizetnek adót, nyugdíjjárulékot, áfát, és a vagyont is felélték.

Szóval, úgy gondolom, hogy ezzel a dologgal szakítani kellett, és most nem lehetett számon kérni a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság 2013. évi költségvetési javaslatán azt, hogy itt milyen műsorok és miegyéb dolgok vannak. Úgy gondolom, hogy a szakmának ezt ellenőriznie kell, de mi most a költségvetésről tárgyalunk. Mégpedig nem egy kuratórium által iderakott költségvetésről, hanem egy egységes médiahatóság, hírközlési hatóság 2013. évi költségvetési javaslatáról.

Nem mintha ezzel annullálni szeretném Novák Előd kritikáját, mert ezt nyilvánvaló, hogy el kell mondani azokon a szakmai fórumokon, ahol a műsorpolitikát befolyásolni lehet, de úgy gondolom, nem a hatóság 2013. évi költségvetési javaslatánál.

Ez a hatóság a törvény által tesz javaslatot, mi pedig a törvény megbízásából hozzuk be a költségvetési javaslatot, amiben kifejezetten és különösebb problémát nem lehet látni, hiszen vannak bevételei, amelyek standardizáltak, és vannak kiadásai, amelyekre pedig, úgy gondolom, hogy odafigyel a médiahatóság, és ezenkívül számtalan ellenőrző szervezet is oda tud figyelni még a gazdálkodására.

Úgyhogy én bizalommal szeretném ajánlani az önök figyelmébe azt, hogy a Nemzeti Médiahatóság nem az a régi szervezet, nincs külön mindenféle tévétársaság, meg nincs kuratórium, meg nem tudom, micsoda; van egy médiahatóság, amely gondoskodik a magyar tömegtájékoztatásról, és egyáltalán a nemzeti média- és hírközlési ügyekkel úgy komplexen.

Ezt a törvényt a Ház elfogadta, és kérem, hogy ennek a törvénynek a szellemében próbáljunk eljárni, hiszen a törvény él, ez alapján működik, és ez alapján nyújtottuk be a költségvetési javaslatot a 2013. évre.

Mondom: nem szeretném mellőzni azokat a megjegyzéseket, mert ahhoz én nem értek, az az önök dolga, de arra a szakmai szervezetek és a szakmai bizottság tegyen majd észrevételt, és próbálja használható javaslataival az ügyeket rendbe tenni.

Egy biztos, hogy a törvény azért született meg a Nemzeti Médiahatóság ügyében, merthogy tarthatatlan volt az állapot, hiszen azért tudja mindenki, hogy az összes vagyont elkótyavetyélték, és óriási adósságot halmoztak fel, földönfutóvá tették a magyar médiaügyet és hírközlési tevékenységet. Én nagyon bízom abban a szervezetben, amely felállt, és megfelelő módon igyekszik gazdálkodni és ezekről a kérdésekről a törvény szellemében gondoskodni. Ehhez viszont pénzre van szükség, és a költségvetési javaslat pedig arról szól, hogy ehhez a feltételeket a parlament biztosítja.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kérem önöket, hogy e témakörben támogassák a hatóság 2013. évi egységes költségvetési javaslatát. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  286  Következő    Ülésnap adatai