Készült: 2021.05.18.06:03:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

241. ülésnap (2012.11.26.), 229. felszólalás
Felszólaló Karácsony Gergely (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:49


Felszólalások:  Előző  229  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARÁCSONY GERGELY (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Két zárószavazás előtti módosító indítványt nyújtottam be. Az egyik módosító indítvány azt indítványozza, hogy azt a szempontot, amit a nyomtatott sajtótermék esetében a javaslat megfogalmaz, tehát azt, hogy az Állami Számvevőszéknél bejelentett listaárak alapján lehessen csak politikai hirdetéseket feladni, ezt az elvet valamennyi hirdetési felületen érvényesítsük.

Az alaptörvény rendelkezik a közérdekű adatokhoz való hozzáférésről, illetve a megkülönböztetés tilalmáról, éppen ezért azt gondolom, hogy a kampányszabályozás ebben a formában, ahogyan a jelenlegi javaslatban van, alaptörvény-ellenes. Ezt akarja orvosolni ez a módosító indítvány.

Azt gondolom, hogy a magyar állampolgároknak nem ahhoz fűződik elementáris érdekük, hogy korlátozzuk a politikai kampányt, hanem ahhoz fűződik elementáris érdekük, hogy a kampány átlátható módon történjen, és bár ezt a javaslat nyilván nem tudja teljes mértékben orvosolni, ehhez nyílt kampányszámlát kellene bevezetni, amihez az LMP már 2010 májusában benyújtott egy törvénymódosító csomagot, de lehetővé teszi azt, hogy a különböző pártok az egyes hirdetési felületeken egyenlő feltételekkel hirdethessenek.

Mindenki tudja, aki ebben az országban újságot olvas, hogy amikor önök tiltják a kampányt például a kereskedelmi médiában, de lehetővé teszik például a kültéri plakáthelyeken, akkor mindenki tudja, honnan fúj a szél. Mindenki tudja, hogy Magyarországon az óriásplakát-piac Fidesz közeli vállalkozások, Nyerges Zsolt és Simicska Lajos érdekeltségébe tartozik, és azt is mindenki tudja, hogy ezek a cégek az elmúlt egy évben az állami hirdetések 90 százalékát vitték el. Teljes mértékben farizeus megoldás az, hogy önök a nyomtatott sajtónál a törvény erejénél fogva kikényszerítik, hogy ne lehessen baráti áron hirdetni bizonyos pártoknak bizonyos sajtótermékeknél, de nem teszik meg a legfontosabb felületen, az óriásplakát- és az egyéb kültériplakát-piacon. Ez teljes mértékben ellentétes azokkal a nemzetközi példákkal is, amelyekre önök rendszeresen hivatkoznak, például a francia példára.

Ennél is fontosabb talán az a másik módosító indítványom, amely a regisztrációt, a regisztráció kötelezettségét törölné a Magyarországon állandó lakhellyel rendelkező állampolgárok esetében. Tisztelt Képviselőtársaim! Ha önök megszavazzák ezt a törvényt, Magyarország lesz az egyetlen ország a világon, ahol egy már létező, úgynevezett passzív regisztrációs rendszert, tehát egy olyan rendszert, amikor az állam a saját lakóterületein élő polgárokat automatikusan névjegyzékbe veszi, ezt a rendszert lerombolják, és visszatérnek az aktív regisztrációhoz. Ha önök ezt a törvényt megszavazzák, tisztelt képviselőtársaim, akkor Magyarország lesz az egyetlen fejlett demokrácia, túl azon, hogy ahol egyébként az állam képes arra, hogy számon tartsa azokat a polgárokat, akik az állam területén laknak, és mégis regisztráltat, ráadásul Magyarország lesz az egyetlen olyan ország a fejlett demokráciák sorában, ahol ennyire nehéz a regisztrációs folyamat. Önök számos nemzetközi példát tudnak felhozni olyan országokra, ahol nagyon régóta regisztrációs eljárás van. Ezekben az országokban nincsen állami népesség-nyilvántartás, és ezekben az országokban, majdnem minden országban lehet például levélben regisztrálni. Tehát önök nemcsak egyszerűen egy értelmetlen korlátot, hanem nemzetközi mértékkel nézve is egy rendkívül nehéz korlátot állítanak a magyar állampolgárok elé, és hiába mondják azt, hogy mindenkinek van lehetősége és joga regisztrálni, de az alaptörvényben a választáshoz való jog szerepel, és nem pedig az, hogy valaki egy bürokratikus eljárásban vagy az interneten keresztül visszakuncsoroghatja az államtól a választójogát.

Ha önök megszavazzák ezt a törvényt, akkor önök messzebb mennek el a demokrácia lerombolásában, mint 2005-ben Ukrajna próbálkozott, ahol szintén az volt az elképzelés egy választójogi reform kapcsán, hogy az aktív regisztrációra térnek át a passzív regisztrációról, tehát az állami népesség-nyilvántartásról, és a Velencei Bizottság szóvá tette azt, hogy ez egy példátlan eljárás lenne, erre semmilyen nemzetközi tapasztalat nincs. Ukrajna megfontolta akkor a Velencei Bizottság ajánlásait, és nem vezette be a regisztrációt. Én már hallom előre, hogy miket fognak mondani a Velencei Bizottság ajánlásával, ami a nemzetiségi szavazók regisztrációjára vonatkozott, és nem a teljes magyar választóközönség regisztrációjára.

Ha önök megszavazzák ezt a törvényt, akkor számoljanak azzal, hogy azok az emberek, akik eddig nem vették észre, hogy önök mit művelnek ezzel az országgal, és hogyan építik le a demokratikus intézményrendszert (Zaj a kormánypártok soraiban.), most emberek milliói számára a napnál is világosabb lesz, hogy önök azért félnek a demokráciától, mert attól félnek, hogy a rossz kormányzásuk miatt magukat el fogják zavarni, és ne gondolják azt, hogy a regisztrációval ezt meg tudják akadályozni; akkor is el lesznek zavarva. (Nagy zaj a kormánypártok soraiban.)

Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  229  Következő    Ülésnap adatai