Készült: 2020.07.12.14:44:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

254. ülésnap (2005.10.11.), 170. felszólalás
Felszólaló Karakas János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  170  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Tisztelt Ház! A Fidesz dühödt privatizálásellenességének azért vannak olyan hatásai is, amelyek egyes tételek esetében komoly károkat és veszteséget okozhatnak az országnak vagy egyes területeknek. Mire gondolok? Gógl Árpád is talán ismeri a Dél-pesti Kórház nővérszállását, ami még a szocializmusban épült: az egy váz. Ha mondjuk, egy német befektetővel sikerült volna privatizálni azt a részt, akkor be lehetett volna vinni tőkét, eszközt, egyebeket, hasznot hozna az országnak, hasznot hozna a kórháznak.

Nemrég dühödten támadták, hogy a Tokaj Kereskedőház évtizedek óta kihasználatlan lepárlókapacitását el akarják adni, magyarán privatizálni akarják. Kérdezem én Font Sándort - a mai nap döntött Brüsszel az 500 ezer hektós krízislepárlásról -, hogy ha állam bácsi azt mondja, hogy ezt a veszteséges üzemet szeretném legalább nullára kihozni, és nekik adom a krízislepárlást, mit szólna. Biztos, hogy nagyon komolyan támadná.

Végül: beszélünk itt nemzeti konszenzusról, meg ilyen, olyan, amolyan megegyezésekről… Könyörgök, a Horn-kormány idején, amikor fölvetettük néhány élelmiszer-ipari cég úgynevezett szövetkezetesítését, szövetkezeti célú privatizálását, a Fidesz miért szavazott ellene, miért nem fogadták el? Akkor például egy-egy térség termelőinek oldhattuk volna meg a jövőjét, és ma nem kellene sírni a termelői kiszolgáltatottság miatt. Akkor hol voltak ugyanezek a képviselők? Egy-két kisgazda akkor szerencsésen vagy féltésből tartózkodott.

Végül még egy gondolatot megint csak Gógl miniszter úr felvetése kapcsán. Azért a háziorvosok praxisjoga is egyfajta privatizálás az én felfogásomban. Van, ahol most 15 millió forintért kel el egy praxis, és van, ahol évek óta nem keresi senki. Mit akarnak ezzel csinálni? Például mit tettek volna, ha önök lennének most kormányon? (Taps az MSZP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  170  Következő    Ülésnap adatai