Készült: 2020.07.05.13:19:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

231. ülésnap (2005.05.31.), 16. felszólalás
Felszólaló Karakas János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Mezőgazdasági bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:31


Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARAKAS JÁNOS, a mezőgazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A mezőgazdasági bizottság a múlt héten tárgyalta az indítványt, és örömmel tapasztalta, hogy a korábbi ellenőrző albizottsági üléseken felvetett kérdéseket, amit a mezőgazdasági speciális foglalkoztatással kapcsolatban vetettünk fel, méltányolta a minisztérium, és befogalmazásra került ebbe az anyagba is.

A bizottsági ülésen szó volt még arról, nagymértékben segítheti az előterjesztésben szereplő rendelkezés, hogy kifehéredjen az agráriumban is a foglalkoztatás. Ugyanakkor felvetettük, és kértük azt is a minisztériumtól, hogy a jövőben, a későbbi munkák során is célszerű lenne a foglalkoztatottaknál a közteherjegy meghatározásakor a profittermelő képesség, illetve a munkaerő-igényesség belefogalmazása.

(10.00)

Mire mondjuk ezt? A mezőgazdaságban eléggé alacsony a profit, nagyon sok harmadik országbelit, elsősorban erdélyit foglalkoztat. Össze se lehet hasonlítani az itt megtermelt profitot, mondjuk, az építőiparral. Ugyanakkor az is tény, hogy a korábbi uniós országokban is valamilyen formában preferálják közvetett módon az alkalmi munkavállalást, legyen ez uniós országbeli vagy harmadik országbeli. Jellemző arányt mondanék: Németországban például durván 13 ezer forint egy mezőgazdasági alkalmi munkás napi bére, és durván fele-fele arányban megosztva a foglalkoztató és a foglalkoztatott 1300-1400 forintot fizet utána. Ez természetesen megjelenik a mezőgazdasági termék árában is mint költség, és ha nálunk ez a költség magasabb, akkor ez is hátrányt jelenthet a termelő részére. Mindezek felvetése mellett is a mezőgazdasági bizottság egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartja, és megvitatásra javasolja az előterjesztett anyagot.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai