Készült: 2020.08.14.19:54:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

95. ülésnap (1999.10.21.), 116. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:34


Felszólalások:  Előző  116  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt ellenzéki Képviselőtársaim! Folyamatosan arról beszélnek, hogy az önkormányzatok támogatása csökken. Ezzel szemben, ha megnézzük a pontos számokat, ez a következőt mutatja: tavaly állami támogatásból 633 milliárd volt, idén több mint 680 milliárd forint jut el az önkormányzatokhoz. Ez mindenképpen reálérték-növekedést jelent. Azt hiszem, ez tény, erről különösen sokat nem érdemes vitatkozni.

Amiről lehet vitatkozni, hogy helyes-e az az elosztás, amit ez a költségvetési javaslat tartalmaz. Ez az elosztási rendszer, amit most a parlament elé terjesztett a kormány, arról szól, hogy azok a települések, amelyeknek kisebb a jövedelemtermelő képessége, azok a települések is megkapják a szükséges pénzmennyiséget ahhoz, hogy alapvető közfeladataiknak eleget tegyenek. Mégiscsak elképesztő dolog, hogy tavaly már 1100 volt az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések száma, ami azt jelentette, hogy a szükséges alapszolgáltatásokhoz szükséges pénzmennyiség előteremtése is gondot okozott nekik.

Ezt orvosolja, tisztelt képviselőtársaim, ez a törvényjavaslat, és én egy kicsi koherenciazavart vélek felfedezni az MSZP-SZDSZ érvelésében, amikor ezt kifogásolják, hiszen eddig mindig a hátrányos helyzetűek védelmében emeltek szót, és azt hiszem, hogy ezeken a településeken igen sok hátrányos helyzetű ember él, akinek az alapvető közszolgáltatásait ezennel biztosítani tudjuk.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  116  Következő    Ülésnap adatai