Készült: 2020.08.10.20:30:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

110. ülésnap (1999.12.15.), 44. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Országgyűlés! A vitában elhangzott egy-két észrevételre szeretnék reagálni. Egyetértek képviselőtársammal, hogy ez a GDP-arányos megközelítés nem jó, van benne sok torzítás, de valahogy úgy vagyunk vele, mint a demokráciával, ennél jobbat egyelőre még senkinek nem sikerült kitalálni. Tehát lehet egyéb számokat is felsorolni, de ez mindenképpen mutat valamit abból, hogy az ország a nemzeti össztermékből mennyit fordít erre a célra. Ugyan mi itt a tudomány iránt elkötelezettek vagyunk, de ha visszagondolunk a költségvetési vitára, az agrárágazattól elkezdve a közbiztonságig szinte minden területre a képviselők pluszforrásokat javasoltak áttelepíteni. Ez a GDP-arányos megközelítés azt mutatja, hogy a nemzeti összterméken belül milyen pozíciókat sikerül teremteni a tudománynak.

Lentner Csabával nem értek egyet, illetve be kell vonni mindenképpen, azt gondolom, az állami forrásokon kívül is minél nagyobb nem állami, privát forrást, arra kell késztetni a multinacionális cégeket, hogy itt folytassák a kutatótevékenységüket, és ne csak bérmunkára, összeszerelésre használjanak minket. Ez hihetetlenül fontos dolog. Ha a mostani állami forráshoz a nyugat-európai arányoknak megfelelően társulna privát forrás, akkor lényegesen nagyobb összeget lehetne fordítani a magyar kutatás-fejlesztésre.

Még egy dologra szeretném felhívni a figyelmet: ma Magyarországon tőkebeáramlás van, és az sem igaz, hogy a GDP csökken. Ugyan az előző évhez képest igen, de ha negyedéves bontásban nézzük meg a GDP növekedésének az ütemét, akkor egy eléggé dinamikusan felfelé ívelő szakaszról van szó, és való igaz, hogy volt koszovói háború, árvíz, orosz válság, ami visszavetette a GDP-növekedést, de most azért úgy tűnik, hogy a negyedéves bontásban negyedévről negyedévre jelentős növekedés kimutatható. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai