Készült: 2020.10.01.15:42:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

148. ülésnap (2011.12.06.), 354. felszólalás
Felszólaló Pál Tibor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  354  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁL TIBOR (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Hallgatva a vitát, azt kell hogy mondjam, hogy a Czira Szabolcs és Kovács Zoltán képviselőtársam közötti vita is jól mutatja azt, hogy a törvény előkészítettségével van némi probléma. A mostani intermezzo is azt tükrözte, hogy talán nem sikerült elég jól előkészíteni a kormánypárton belül sem ezt a törvényt, hiszen vita van, hogy most akkor érdemi választ vagy nem érdemi választ kell adni, hogy szerepeljen a törvényben. Valójában ezt a problémát már az általános vitában elmondtuk, hogy sajnos az előkészítettség hagy kívánnivalót maga után a törvény tekintetében.

De most a vitát hallgatva szó esett itt a helyi népszavazás kérdéséről, amikor el lehet dönteni, hogy egy-egy település hova tartozzon vagy kivel álljon össze. Viszont azt kell hogy mondjam, hogy van a törvényben két olyan, nagyon neheztelhető pont, sajnálom, hogy kimaradt. Az egyik a helyi népszavazásnak az a része, amikor saját ügyeikről kellene dönteniük az embereknek. Ez nem pénz kérdése, tisztelt képviselőtársaim, az önkormányzatnak ez nem kerülne a pénzébe, hogy valamilyen népi kezdeményezést helyben le lehessen folytatni, akár az ügyben, hogy mit építsenek, mit fejlesszenek egy-egy városban vagy településen. Ez nem pénz kérdése, mint a feladatok ellátása, hanem egyszerűen csak szándék, hogy akarnak-e ilyen lehetőséget adni az adott településnek.

Azt kell hogy mondjam, ugyanilyen nagy probléma, hogy a felterjesztési jog kikerült a törvényből. Erre adtunk be módosító indítványt, hogy kerüljön vissza a törvénybe, hiszen ez sem pénzkérdés. Ez egyszerűen csak az, hogy a helyben lakó emberek számára megadjuk-e a lehetőséget, hogy a saját ügyeik intézésébe bele tudjanak szólni, vagy ha esetleg valamilyen problémát látnak, akkor azt feljebb el tudják mondani. Volt erre példa, amikor az önkormányzati bizottságba egy kistelepülés polgármestere és jegyzője jött egy felterjesztési joggal, egy törvénymódosítással, elfogadta a bizottság, igen jó javaslat volt. Ezt a lehetőséget is elvették az önkormányzatoktól, erre adtunk be módosító javaslatot, kérem, hogy ezt majd támogassák.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  354  Következő    Ülésnap adatai