Készült: 2019.10.16.10:49:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

222. ülésnap (2009.09.21.), 26. felszólalás
Felszólaló Dr. Zombor Gábor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:35


Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ZOMBOR GÁBOR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A zárszámadás benyújtása az adott költségvetési év szimbolikus befejezését jelenti. Egy költségvetési ciklus lezárása alkalmat ad arra, hogy áttekintsük ennek eredményeit.

Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt egy évben számtalan időseket érintő döntés született, de az is előfordult, hogy már régen elfogadott döntéseket nem hajtottak végre. A teljesség igénye nélkül engedje meg, hogy az Állami Számvevőszék által is legfontosabbaknak ítéltekre felhívjam a figyelmet.

A Számvevőszék jelentése rögzíti, hogy a Nyugdíj-biztosítási Alap több mint 67,5 milliárdos hiánnyal zárta az évet a tervezett nullszaldó helyett.

A 2008-as nyugdíj-megállapítási szabályok következtében az induló nyugdíjszínvonalak legalább 7-8 százalékkal csökkentek. Ezzel az intézkedéssel a 2008-as szabályok szerint nyugdíjba vonulók elvesztettek egyhavi nyugdíjat.

2008. január 1-jétől sújtja keresetkorlát a friss korhatár alatti nyugdíjasokat. Az Állami Számvevőszék jelentése alapján ezen jogszabály-módosítás következtében 178 fő nyugdíjkifizetését szüntették meg. Ugyanakkor a jövedelemkorláton felüli foglalkoztatottak havi átlagos létszáma 7785 fő volt, ami nagyjából 10 százaléka a 2008-ban öregségi nyugdíjba vonulók számának.

Tisztelt Miniszter Úr! Az előbb elhangzottakra tekintettel kérdéseim a következők. Honnan és miből pótolták a nyugdíjalap 67,5 milliárdos hiányát? A fenti számokra tekintettel továbbra is indokoltnak tartja-e, hogy 2010. január 1-jétől minden korhatár alatti nyugdíjasra kiterjesszék a keresetkorlátozás intézményét? Mi az ön magyarázata arra az állami számvevőszéki észrevételre, miszerint a jövedelemkorláton felül foglalkoztatottak havi átlagos létszáma 7785 fő volt, és ez idő alatt 178 fő nyugdíjkifizetését szüntették meg? Nem gondolja-e, hogy ezen intézkedéseik mindössze arra voltak jók, hogy a feketefoglalkoztatást bővítsék?

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai