Készült: 2020.07.14.06:50:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

143. ülésnap (2008.05.05.), 166. felszólalás
Felszólaló Gőgös Zoltán (MSZP)
Beosztás földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  166  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GŐGÖS ZOLTÁN földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ahogyan elmondta, Szlovákiával nem sikerült megegyeznünk különböző paraméterekben, és e miatt a sikertelenség miatt 2008. április 21-én Brüsszelben a mezőgazdasági különbizottság ülésén hivatalosan is kértük, hogy álljon vissza az a jogi helyzet, amely szerint a "tokaj" eredetmegjelölés és származtatott formái csak Magyarország számára legyenek védettek. Brüsszeli tárgyalásaink eredményeként elvették Szlovákiától a "tokaj" eredetmegjelölést, annak borcímkéken történő használatának jogát.

A jelenlegi helyzet egyértelmű: két termék létezik, "tokaj" és "tokajszki", de ezek a termékek azonban nem azonos termékek. A magyar termelők az elmúlt időszakban többször jelezték, hogy a fenti eltérő jelölésekkel történő egymás mellett élés jobb megoldás, mint egy magyar szempontból hátrányos megállapodás megkötése, majd ennek következtében a "tokaj" jelölés átengedése.

Ezzel egy időben elkezdtük egy komplex cselekvési program megalkotását, amelynek főbb elemei a következők: marketingeszközökkel az Uniót és a világpiacot célzó programot indítva azt kommunikáljuk, hogy a tokaji minőség, a hozzá kapcsolódó érték az egyedi minőségvédelmi, ellenőrzési és eredetvédelmi rendszer eredménye. Történelmi és gazdasági értéke egyedi, egyértelműen csak Tokajhoz köthető.

A szabályozást jelentősen átalakítva valódi zárt borvidékké tesszük Tokajt, azaz a határon átnyúló "tokajszki", "tokaj" jelölések közötti kereskedelmi átjárhatóságot ma lehetővé tevő szabályozást igen jelentősen megszigorítjuk, például kötelező a helyben palackozás, a termékek kiszállításának tilalma.

A fenti intézkedésekkel várhatóan ismét tárgyalóasztalhoz tudjuk kényszeríteni a szlovák felet. Egyébként felmerült az is, hogy forduljunk bírósághoz. Ennek az esélyeit azért alaposan meg kell vizsgálnunk, mert eléggé korlátozottak a 2004. évi csatlakozási szerződés miatt, de nem riadunk meg ettől a megoldástól sem, amennyiben ezek az előbb elmondott dolgok nem vezetnek eredményre.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.
Felszólalások:  Előző  166  Következő    Ülésnap adatai