Készült: 2020.07.11.22:54:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

215. ülésnap (2009.06.08.), 34. felszólalás
Felszólaló Dr. Répássy Róbert (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:36


Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Tudomásul veszem, hogy ön válaszol, de ha nem haragszik, már nem változtatom meg az interpelláció szövegét.

Tisztelt Miniszter Úr! 2009. május 29-én a Központi Nyomozó Főügyészség büntetőeljárást indított Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszter ellen. Az ügyészség hivatalos személyként folytatólagosan elkövetett, különleges személyes adattal visszaéléssel gyanúsítja Szilvásy Györgyöt. A gyanú szerint Szilvásy György a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterként eljárva titkos információgyűjtésből származó hangfelvételeket jogalap és törvényes cél nélkül szükségtelenül kezelt. A bűncselekmény büntetése a büntető törvénykönyv szerint három évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

Szilvásy György jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. humánpolitikai főigazgatója. Szilvásy Györgynek mint személyzeti vezetőnek joga és kötelessége a nemzeti vagyonkezelő munkatársainak személyes adatait kezelni, irányítása alá tartozik többek között a nemzeti vagyonkezelő biztonsági igazgatósága is.

(14.10)

A kormányszóvivő szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. bizalma töretlen Szilvásy Györgyben, így természetesen a feladatait továbbra is ellátja a társaságnál. Budai Bernadett hangsúlyozta: Szilvásy Györgyöt éppúgy megilleti az ártatlanság vélelme, mint mindenki mást. Ne menjünk most abba bele, hogy Szilvásy Györgyöt éppen azzal gyanúsítják, hogy fittyet hányt az ártatlanság vélelmére, és cselekményével jelentős érdeksérelmet okozott az érintetteknek.

Miniszter úr, ön volt már cégvezető, és valószínűleg lesz is még gazdasági társaság irányítója. Ha az ön cégénél büntetőeljárás indul a személyzeti vezető ellen, mert korábbi munkahelyén visszaélt az általa kezelt személyes adatokkal, meddig maradhat beosztásában ez a személyzetis? Ön rábízná a cége biztonsági ügyeinek irányítását egy olyan személyre, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban? Ugye, nem akarja azt mondani, hogy a nemzeti vagyon kezelése kevesebb felelősséggel jár, mint az ön magánvagyonának a kezelése? Miniszter úr, meddig maradhat a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított Szilvásy György a nemzeti vagyonkezelő személyzeti és biztonsági vezetője?

Államtitkár úr, várom válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai