Készült: 2021.06.24.13:49:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

143. ülésnap (2020.06.29.), 250. felszólalás
Felszólaló Z. Kárpát Dániel (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:13


Felszólalások:  Előző  250  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon röviden, értetlenül állok a kormányzati törvényjavaslat-farigcsálás előtt. Egész egyszerűen méltatlan az, amit önök csinálnak. Nem először fordul elő, hogy valamilyen lobbiérdek megtalálja önöket, teljesen mindegy, hogy költségvetési tervezési időszakban, a nyári szünet közepén vagy a bajnoki hajrában, és egész egyszerűen beleerőszakolnak, -szuszakolnak egy teljesen másról szóló javaslatba valamit, aztán két tisztelt kormánypárti képviselőtársam feláll, és nagy hévvel indokolja. Nem a javaslatban amúgy alapból szereplő nagyon fontos stratégiai területekkel foglalkoznak, hanem lobbiérdekek képviseletével.

A helyzet az, hogy én magam a családi vállalkozások, akár kézműves sörfőzdék vagy akár egy kicsit nagyobb cégek érdekeit mindig nagyon szívesen képviselem, főleg a multikkal szemben; a helyzet az, hogy ez a javaslat sajnos még nem teljesen erről szól. Valóban nagyon szívesen venném azt én is, hogyha módosításokkal, módosító javaslatokkal elláthatnánk, vagy legalább el tudnánk mondani egy normális vitában, normális időkerettel azon módosító javaslatainkat, amelyeket benyújtunk, önök leszavazzák, de lehet, hogy saját maguktól majd benyújtják, és a végén megvalósul, és javul az a javaslat. Egy ilyen vitában partner lennék; abban, ami itt most történik, nem tudok, hiszen számtalan egyéb területtel kellene, lehetne foglalkoznunk  a kata területe pont ilyen.

És azt kell hogy mondjuk, egy gazdasági válsághelyzet elején, közepén elkövetni azt a merényletet, hogy kisadózókkal szemben szigorít a kormány, egész egyszerűen megmagyarázhatatlan. És elmondom önnek, államtitkár úr, legitim vitaalapnak tartom azt, hogy nagyobb cégek egy része, bizonyos csoportja a katát visszaélésszerűen kényszeríti kicsikre. Létező piaci jelenségről beszélhetünk, nyilván mindenki az üléspontjának megfelelő álláspont mentén tud érvelni ezen ügyben. De higgye el nekem, ha önök elrendelnek egy hiteltörlesztési moratóriumot az év végéig, ezt annak ellenére teszik, hogy számtalan illető vagy piaci szereplő visszaél adott esetben magával a moratóriummal is. Ha elrendelnek egy kilakoltatási moratóriumot, nagyon sok esetben olyanokkal szemben sem érvényesítenek kilakoltatást, ahol lehet, hogy szerettek volna birtokátrendezést véghez vinni; én nem, de a kormányzat hátterében álló erők lehet, hogy igen.

A helyzet az, hogy itt is a válsághelyzet megszűntével lehetne hozzányúlni egy rendszerhez, és egyébként szerintem ezt a legitim vitát le is kellene folytatni. Engem például nagyon zavar a kormányzat azon társadalmi felelőtlensége, hogy a kata kapcsán továbbra sem mondja meg, hogy ezen honfitársaink számára a biztosítotti jogviszony részleges hiánya a nyugdíjas éveikben majd milyen kihatásokat okoz. Továbbra sem látom azt, hogy ezt a társadalmi felelősségvállalást ki az, aki magáénak vallja ebben a rendszerben. A kormányon ezt nem látom.

Tehát még egyszer mondom, lehetne erről vitatkozni, ez egy legitim szakmai vita, csak nem most, nem a pergőtűz közepén, meg nem a kartács közben, hanem akkor, amikor elül a csatazaj, és le tudunk ülni a tábortűz mellé értékelni azt, hogy vane még seregünk, milyen állapotban van a hadtáp, és egyáltalán hogyan áll a nemzetgazdaság. Ez most nem ez az időszak, államtitkár úr!

És azt látom itt is, hogy lobbiérdekek megjelennek a költségvetési tervezésben is és a megalapozásról szóló vitában is, ugyanakkor egyszerű magyar emberek problémái, mint ami a kata kapcsán felmerül, nem kerülnek érdemben terítékre, és itt is az látszik, mint az előző napirendnél, ahol a multicégekkel szemben való behódolással vádoltam ezt a kormányzatot, hogy a kis- vagy közepes gyártókat úgy akarják helyzetbe hozni, hogy azért a multi szegmens érdekei olyan nagyon komolyan nem sérülnek, sőt, feltételezhető módon a háttéralku megköttetett velük, vagy akár ez irányú megbeszélések lefolytak, és azt látjuk, hogy egyáltalán nem ilyen formában, nem így és nem most kellene rendezni ezt a kérdést. Még egyszer mondom, vannak tehát legitim és vitára okot adó pontok az előttünk fekvő csomagban, de az a jogalkotási torzszülött, ami végeredményként előttünk fekszik, egész egyszerűen nem bírhatja tisztességes, jó szándékú ellenzéki képviselő támogatását, hiszen nem arról szól ez a csomag, mint amit önök elmondanak róla. Köszönöm a figyelmet.
Felszólalások:  Előző  250  Következő    Ülésnap adatai