Készült: 2021.06.23.09:51:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

143. ülésnap (2020.06.29.), 22. felszólalás
Felszólaló Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:45


Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POTOCSKÁNÉ KŐRÖSI ANITA (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Mi történik megint a Balatonnál, a Balatonnal?  tehetjük fel ezt a kérdést. Az elmúlt időszakban, az elmúlt években már megszokhattuk, hogy a Balaton partján kempingfejlesztések, olyan beruházások, ingatlanmutyik történnek, amelyek nem biztos, hogy jók a Balatonnak. Miért mondom ezt? Hát, látszik, hogy apartmanházak emelkednek ki a Balaton partján, és nem egy esetben államosításnak célzott magánosítás folyik egyes ingatlanokon. Nem is olyan régen, pár héttel ezelőtt a Balatoni Hajózási Zrt. reorganizációs terve miatt emeltem szót itt a parlamentben, ugyanis balatoni polgármesterek és civil szervezetek is nagyon élénken tiltakoztak ez ellen a reorganizációs terv ellen, de önök mégis úgy döntöttek  az állam a 75 százalékos tulajdonrésszel , hogy átverik. Átverik ezt ezen a cégen, és így a balatoni vitorláskikötők is odakerülhetnek Mészáros Lőrinchez és Tiborcz Istvánhoz, mert látjuk, hogy ez a cél. Most azonban van egy újabb ügy, egy olyan ügy, amely kiveri mind a civil szervezetek, mind azoknak a szakmai szervezeteknek és polgármestereknek a biztosítékát, ami egyébként a meteorológiai állomás közvetlen környezete beépítésének az ügye. Ez most már hosszú évek óta zajlik.

Én emlékszem még 2016. március 13-a reggelére, amikor is alpolgármesterként kaptam a telefont, hogy kivágtak két fát a meteorológiai állomás mellett. Miért is fontos ez? Ugyanis ez két olyan védett fa volt, egy olyan picinyke kis, zsebkendőnyi méretű telken, amely egyébként gyönyörű panorámával bír ott a Balaton partján. És mi történt? Kiadtak egy építési engedélyt egy családi házra. Ez a két fa volt, amely megakadályozhatta volna, hogy ott egy építési engedély kiadásra kerüljön.

De önöknek ez nem volt fontos. A fát kivágták, és így az építési engedélyt kiadták. Közben aztán nem épült meg ez a családi ház, sokkal rosszabb dolog történt, és eljutottunk egészen a mai napig. Most egy ötszintes társasháznak adtak a napokban építési engedélyt. Miért is lényeges ez ott, a siófoki obszervatórium mellett? Több mint 60 éves  ismétlem: 60 éves  idősorokkal dolgoznak a szakemberek. Megvan az a környezet, ami alapján, ugye, a széljárást, a klímaváltozás kapcsán megváltozott időjárási körülményeket mérik. Ha oda beépül egy ötemeletes társasház, ezek az adatsorok meg fognak változni. A szakmai szervezetek és Horváth Ákos maga, az obszervatórium vezetője is többször elmondta, hogy nem lehet ezt a környezetet megváltoztatni.

Eljutottunk tehát felszólalásom lényegéhez: mi önöknek a fontosabb? Az emberélet, a viharjelzések pontossága, vagy pedig az, hogy ez a picinyke telek kihasításra kerüljön a Balatonból, tehát ez a telek nehogy olyan beépítettségi százalékot szerezzen, amellyel a viharjelzések pontossága megváltozik? És látható a folyamat.

Önök egyébként tavaly júliusban elfogadtak egy kormányrendeletet, hatályba is lépett, amely azt mondja, hogy a meteorológiai állomás 60 méteres körzetében nem lehet új építményt felhúzni. 2020 júniusa van, az építési engedély mégis ott van az építtetőnek, a kivitelezőnek az asztalán, ugyanis az indokolásban is benne van, hogy az építtető még a kormányrendelet megjelenése előtt megszerezte ezt a jogot. 13 méterre akarják ezt a tervezett társasházat felhúzni! Hol itt a 60 méter és a 13 méter?! Önöknek most egy olyan ügyben kell döntést hozni, amiben már csak önök akadályozhatják meg ennek a társasháznak a megépülését, ugyanis nemzetstratégiai ügy, hogy a viharjelzés pontossága nem változzon meg. Hát, tudjuk nagyon jól, akik ott, a Balaton környékén élünk, ha a balatoni vihar egyik pillanatról a másikra érkezik. Ha nem tudják a szakemberek ezt megfelelően megbecsülni, akkor valóban emberéleteket kockáztatnak.

Tisztelettel kérdezem tehát államtitkár urat: mi önöknek a fontosabb: az emberélet, a turizmus biztonsága vagy pedig az, hogy az utolsó, az egyik utolsó, egyébként zsebkendőnyi méretű balatoni telket is átjátsszák a haveroknak? Várom érdemi válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiból.)
Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai