Készült: 2021.06.24.13:51:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

143. ülésnap (2020.06.29.), 214. felszólalás
Felszólaló Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó Költségvetési bizottság
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 5:41


Felszólalások:  Előző  214  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POTOCSKÁNÉ KŐRÖSI ANITA, a Költségvetési bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Most, a kisebbségi vélemények összesített értékelésekor azért érdemes visszatekinteni az elmúlt pár hét eseményeire, amelyek itt az általános vitában vagy a bizottsági szakaszban is megtörténtek. Mint ahogy az általános vitában is elmondtuk, ez a költségvetés a bosszú költségvetése, bosszú az önkormányzatok ellen. Önök mindig csóválták a fejüket a bizottsági szakaszban, amikor ezt elmondtuk és kisebbségi véleményként ismertettük. De látható az az úthenger, amely a benyújtott költségvetési módosítóknál önöknél beindult. Több mint 800 módosító indítványt nyújtottak be az ellenzéki képviselők, ezek közül csak a Jobbik frakciója 456-ot. Önök ebből egyetlenegy darabot nem találtak támogatásra alkalmasnak, és azt mondták, hogy ezt azért nem teszik meg, egyébként a célok nagy részével egyet tudnak érteni, de sokszorosan túlléptük azt a keretet, amelyet egyébként az ellenoldali láb megenged.

A lényeg a lényeg, hogy egy palettát, egy kínálatot tettünk önök elé, hogy lássák, hogy mi hogyan képzeljük el a 2021. évi költségvetést. Nyilvánvalóan mi is tudjuk, hogy ha rendelkezésre áll kormányzati kommunikációra 23,9 milliárd forint, akkor abból maximálisan 23,9 milliárd forintot lehet elvenni. De igen, úgy gondoljuk, hogy ennek sokkal, de sokkal jobb helye van olyan céloknál, mint például a tanodaprogram összegének a megemelése vagy a „Biztos kezdet” gyermekházak összegének a megemelése, vagy pedig, ha nézzük, akkor az önkormányzati szektor támogatása.

Itt áttérnék arra a területre, amit kisebbségi véleményként szeretnék hosszabban ismertetni. Tehát az önkormányzatiság a demokrácia utolsó bástyája. Ezt szerintem mindannyian el tudjuk fogadni, kormánypárti és ellenzéki oldalon egyaránt. De amit 2021-re önök terveznek, az már ennek a teljes ellehetetlenítése, kivéreztetése. Tudom, hogy nem szeretik ezeket a szavakat, és nem értenek vele egyet, de mi itt az ellenzéki padsorokban úgy látjuk, hogy a szolidaritási hozzájárulás megemelésével, vagyis az adóerő-képesség településekre jutó lecsökkentésével több önkormányzatot vonnak be ebbe a körbe, továbbá a gépjárműadónak a 2021. évi teljes elvonása esetén lesznek olyan önkormányzatok, amelyeknek az egyetlen saját bevételét vonják el. Ez számunkra elfogadhatatlan.

Az a közös módosító indítvány, amelyet ezzel kapcsolatosan benyújtottunk a költségvetési bizottsági tagokkal közösen, arra tett volna javaslatot, hogy a gépjárműadó 100 százaléka jusson a településekre. Ezt miért tartjuk fontosnak? Azért, mert ez a gépjárműadó nyújtana fedezetet helyben a helyben használt utak renoválására, karbantartására, de hogyha önök ezt bevonják, akkor ebből egyébként más célokra is lehet költeni, amiről úgy gondoljuk, hogy nem biztos, hogy az a helyben megtermelt adóforint ott helyben fog hasznosulni.

Szerintünk nagyon fontos lenne, hogy ezt belássák, hogy azok az intézkedések, amelyeket ott a helyben megválasztott polgármesterek és képviselők a településük érdekében tenni kívánnak, az a településen élők érdekeit szolgálják.

Tehát amikor arról beszélünk, hogy a szolidaritási hozzájárulás, amelyet nagyságrendileg a kalkulációk szerint olyan 700-800 település fog megfizetni majd a 2021. évben, azzal olyan településeket támogatnak, ahol nincsenek esetleg saját bevételek a fejlesztésre. Igen ám, de a helyben megtermelt adóforintok felhasználása helyben a leghatékonyabb. Az meg pedig, hogy önök megmondják, hogy majd mire lehet költeni, tudjuk, hogy hogyan fog eldőlni. Október 13-a után látjuk azt a tendenciát az önkormányzati választások során, hogy az ellenzéki vezetésű települések háttérbe szorulnak.

Ami még egy fontos és kiemelendő szempont itt az önkormányzatokkal kapcsolatosan, az pedig az, hogy ha megnézzük… Én egyébként azért tartózkodtam az egyik kormánypárti módosítás beadásakor, mert 50 milliárd forinttal emelték meg a „Magyar falu” programot, amelyet én nagyon hasznosnak és nagyon fontosnak tartok.

Persze voltak benne olyan elemek, amelyeket egyébként elnök úr is ismertetett, hogy 20 milliárd forinttal emelik a közmédia költségvetését, ami teljes mértékben elfogadhatatlan. Viszont a „Magyar falu” program valóban egy jó program lehet, de akkor, hogyha ezek a megfelelő helyre mennek, és nem úgy, hogy az ellenzéki polgármesterekkel, független polgármesterekkel működő képviselő-testületeket háttérbe szorítják.

Bízunk benne, hogy ezek a pályázatok valóban oda fognak kerülni, de még egyszer hangsúlyozva, mind a gépjárműadó teljes mértékének elvételével, mind pedig a szolidaritási hozzájárulás ilyen mértékű kiterjesztésével egyetérteni nem tudunk, és mélyen szégyelljék magukat, hogy ezt a költségvetési módosítót még vitára alkalmasnak sem találták, és hogy ezt nem támogatták a Költségvetési bizottságban.

Természetesen a mai szavazáson ezt kikértük, úgyhogy itt majd mind a 133-an szavazhatnak arról, hogy az önkormányzatok vagy pedig saját maguk mellett állnak. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiból.)
Felszólalások:  Előző  214  Következő    Ülésnap adatai