Készült: 2020.08.04.13:53:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

113. ülésnap (2000.01.31.), 22. felszólalás
Felszólaló Dr. Dávid Ibolya (MDF)
Beosztás igazságügy-miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 3:39


Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. DÁVID IBOLYA igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Miniszterelnök Úr! Frakcióvezető Úr! Képviselőtársaim! Miután számunkra ez a 2000. év első plenáris ülésnapja, engedjék meg, hogy barátsággal köszöntsem képviselőtársaimat (Taps a Fidesz padsoraiban.), és kívánjak mindannyiuknak és mindannyiunknak, kormánypártiaknak és ellenzéki képviselőknek, eredményes együttműködést ebben a szép kerek évben. Szeretném a klasszikusok közül Kuncze frakcióvezető urat idézni, aki egyszer így kezdte egy felszólalását:

"Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Először is egy ügyrendi javaslattal szeretnék élni. A házbizottság vizsgálja meg, hogy földönkívüliek hogyan kerülnek a parlamentbe. Nem tudom ugyanis mással magyarázni képviselőtársam felszólalását, csak azzal, hogy nem élt itt közöttünk az elmúlt években, és nem volt például tagja az előző kormánynak, az előző parlamentnek."

Tisztelt Frakcióvezető Úr! A rendkívüli ülés az elmúlt négy évben, az elmúlt nyolc évben hozzátartozott országgyűlési életünk mindennapjaihoz. (Közbeszólás az SZDSZ padsoraiból.) Lehetett tavaszi ülésszak, lehetett téli ülésszak: vagy azzal kezdődött, vagy azzal végződött, hogy rendkívüli ülés volt. Ma is rendkívüli ülésre jöttünk össze. Egyetlenegy indoka van ennek a rendkívüli ülésnek: a kármentés. Az a kármentés, képviselő úr, hogy bizony a praxisjoggal kapcsolatban több önkormányzat a váromány fejében már nem kötött szerződést vagy a megkötött szerződéseket felbontotta, ezért egy rendkívüli ülésre van szükség, ami egyébként - ahogy ön fogalmazott - az Áder-naptárnak a menetrend szerint több mint fél éve bevált gyakorlatához képest csak annyit jelent, hogy sikerül egy hét alatt egy olyan problémát orvosolnunk, amelyre vár a társadalom, várnak az önkormányzatok, de legkiváltképp várnak azok az orvosok, akikre ez a praxistörvényre vonatkozó rendelkezés előnyöket tartalmaz.

De ha már a képviselő úr által említett ülésezési rendnél és az Alkotmánybíróság határozatánál tartunk, ismételten szeretném elmondani a tisztelt frakcióvezető úrnak, hogy az Országgyűlés nem rúgott fel egy gyakorlatot, és ha az Országgyűlés felrúgta ezt a gyakorlatot és visszaállítaná az egyhetes ülésezési rendet, az is alkotmányellenes lenne (Közbeszólás az SZDSZ soraiból.), mert az Alkotmánybíróság azt mondta ki... (Moraj.) ...az Alkotmánybíróság azt mondta ki, hogy bizony Házszabályban kell szabályozni. Az Országgyűlés ügyrendi bizottsága elkészítette azt a javaslatot, amelyik megfelel az Alkotmánybíróság döntésének; önökön múlik, hogy akár ezt, akár ennek egy módosított formáját, de elfogadjuk. Miután ez egy hatpárti megállapodásnak a tárgya, ezért nem kérheti a frakcióvezető úr számon rajtunk azt, amihez az ellenzéki képviselők nem adták a nevüket.

Jelenleg még mindig van esély arra, hogy az ügyrendi bizottságban egy ilyen megállapodás megszülessék, de az már nem a kormány kompetenciája, hanem az Országgyűlésé és a képviselőcsoportoké. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai