Készült: 2020.08.12.11:07:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

111. ülésnap (1999.12.20.), 34. felszólalás
Felszólaló Dr. Dávid Ibolya (MDF)
Beosztás igazságügy-miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:40


Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. DÁVID IBOLYA igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Nagyon sok mindenben egyetértünk, amit elmondott, mindaddig, amíg a szavak síkján kell nekünk - többnyire kettőnknek - megállapodnunk napirend előtti vitában abban, hogy milyen nagy szükség van arra, hogy kialakuljon az Országgyűlésben egy olyan hangnem, amely méltó az Országgyűléshez, amely nyugalmat és békességet jelent a magyar társadalomnak; csak az a baj, hogy amikor a részletekben, a tenniakarásban, a törvényekben és a vitákban kellene ugyanazt érvényesíteni, amit ilyenkor öt percben nagyon szépen el lehet mondani, akkor valahogy nem jut a képviselőtársaiknak eszükbe az, hogy hogy is kellene tenni. És hadd hivatkozzam csak arra, hogy - ha ön parlamenti szóhasználatra hivatkozott - akár Szabó képviselő úr, akár Toller képviselő úr megnyilatkozásai éppen ellentétesek azzal, amit ön itt ma elvár tőlünk. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Mi abban is egyetértünk, hogy a politikai kultúra az abban közreműködő összes politikai erő közös műve, és ezért mi közös felelősséget vállalunk és viselünk. Azt is tudomásul kell venni azonban, hogy a politikai kultúrának az az alapja, hogy mindenki legyen tisztában azzal, hogy mi a kormánypártok és mi az ellenzék felelőssége.

 

(15.40)

Amikor a kormánypártok, akár egymás között, a belső ellenzéket akarják eljátszani, az éppen olyan visszataszító, mint amikor az ellenzék minden egyes törvényjavaslatában azt akarja elérni, hogy az ő kormányzási elképzelése, akarata érvényesüljön. A problémák mindig ott kezdődnek, hogy az alaphelyzetből nem tudunk kiindulni; abból, hogy nekünk kormányon alkotmányos felelősségünk van, és ezt az alkotmányos felelősséget az alkotmány tételesen leírja, hogy mi a mi felelősségünk. Az önök felelőssége Házszabályon alapul, ami elég sokszor ad nekünk okot itt az Országgyűlésben arra, hogy vitatkozzunk azon, hogy legalább azt kellene betartani sokszor, ami a Házszabályban foglaltatik. Ez is sokszor nehezen megy.

Tisztelt Képviselő Úr! Ez a vita azért is plátói mindig közöttünk, mert én az igazságügyi tárca élén olyan törvények megalkotásáért is felelős vagyok, amely kétharmados törvény, ami pontosan azt a megegyezést szolgálná, amiről ön beszélt. És ez az a megegyezés, amelyet nem tudunk megtenni az önök ellenállása miatt. Tessék gondolni a NATO alkotmánymódosításának meg nem szavazására, vagy ilyen apróbb, politikailag igazán nem nagy törvényekre, mint a nemzetközi szerződések megalkotásának rendje, vagy a jogalkotásról szóló törvény, amelyhez nem adják a felhatalmazásukat.

Tisztelt Frakcióvezető Úr! Én szeretném önt emlékeztetni arra, hogy 1990 és 1994 között, az MDF vezette kormánykoalíció idején, több mint 40 kétharmados törvényt fogadtunk el, és közöttük 6 alkotmánymódosítást. Képviselő úr! A kompromisszumhoz és a konszenzushoz két fél kell. Sokadszor ajánlom fel önnek azt, hogy legyen partner az MSZP ebben; amit lehetett, mindent megtettem, a Szent Koronáról és a Szent István megörökítéséről szóló törvényben azért, hogy egy konszenzus kialakuljon közöttünk - hatpártin is, kétszer, és itt az országgyűlési parlamenti vitában is. Úgy láttam, hogy hiába mentem el a legvégsőkig ebben a konszenzusban, önök alkalmatlanok voltak arra, hogy viszonozzák azt a konszenzuskészséget, amely bennem megnyilvánult.

Mindezekre tekintettel én ismételten azt tudom tanácsolni: új év kezdődik, próbáljunk meg fehér lappal az új évben új stílust gyakorolni, de ne a napirend előtti felszólalásokban, hanem bizottsági üléseken, a törvények vitájában, a vezérszónoki vitákban, és minden politikai érintkezés szintjén.

Egyebekben, áldásos, békés karácsonyt kívánok magam is önöknek, és mindenkinek, aki ma a rádióra és a televízióra figyelt. (Taps a kormánypártok soraiban.)




Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai